xcounter
#

Армія США випробувала новий мостоукладальник JAB на базі танку Abrams

613
Армія США випробувала новий мостоукладальник JAB на базі танку Abrams

Солдати 1-ї піхотної дивізії армії США випробували нову систему мостоукладальника, призначену для швидкого встановлення мостових конструкцій, повідомляє Popular Mechanics. Нова Joint Assault Bridge (JAB) може розгорнути міст довжиною 18 м всього за 3 хвилини, дозволяючи танкам і бойовим машинам піхоти перетинати річки, рови, кратери та інші перешкоди на полі бою.

Бронеавтомобілі значно важче, ніж їх цивільні аналоги, і багато мостів не розраховані на перевезення основних бойових танків масою понад 50 тонн.

Підрозділам бронетанкових і механізованих військ також може знадобитися перетинати водні перешкоди, які занадто глибокі для переходу вбрід.

Читайте також: Су-57 проти J-20: як і чому винищувач США нового покоління має їх перемогти
мостоукладальник AVLB
JAB замінює мостоукладальник AVLB, який настільки старий, що танк, на якому він базується, більше не використовується

Нинішня система AVLB була спроектована в 1960-х роках. Вона була створена на базі танків M60A1 Patton. Але AVLB застаріла з кількох причин: M60 був знятий з озброєння майже 30 років тому; вона повільніше, ніж інші; і вона розрахована лише на 70 тонн, що робить її ледве здатною підтримувати 68-тонний сучасний танк M1A2 Abrams.

AVLB настільки стара, що її заміна була потрібна довше, ніж вона була корисною в експлуатації.

JAB також замінює мостоукладальник M104 Wolverine, який раніше розробили для заміни AVLB. Wolverine був встановлений на шасі танка M1 Abrams, і міг розгортати мости довжиною 25 м.

Але армія зіткнулася з труднощами в експлуатації і обслуговуванні, які не могла собі дозволити під час ведення двох воєн в Афганістані та Іраку.

Wolverine машина-танковий мостоукладальник
Армія купила тільки 44 Wolverine, щоб замінити сотні AVLB, так що використовували обидва

У JAB використовується корпус танка M1A1 Abrams, більш потужна підвіска танка M1A2, і гідравлічний розкладний міст MLCSB.

Використання сучасного корпусу танка робить JAB більш стійким проти вогню противника, вибухів протипіхотних мін та артилерійського вогню.

Історія розробки JAB була непростою. У 2019 році Управління експлуатаційних випробувань і оцінки Пентагону повідомило, що у нової системи "низька надійність".

Випробування 1-ї піхотної дивізії, проведені в цьому місяці, схоже, підтверджують, що армія і оборонний підрядник Leonardo DRS внесли зміни.

нова система мостоукладальника JAB США
Новий міст JAB здатний витримати до 85 тонн

У статті служби новин армії говориться, що під час недавніх навчань в Форт-Райлі, штат Канзас, JAB "зробила 40 переходів через рови і подолала 22 протитанкові тактичні перешкоди". У статті сказано, що солдати довіряють новій системі.

За даними армії, служба купить близько 337 одиниць JAB - це досить, щоб замінити AVLB в співвідношенні 1: 1. Корпус морської піхоти спочатку планував закупити 28 машин, але недавня радикальна реформа ліквідувала всі танкові і мостові роти морської піхоти.

Читайте також: "Спецтехноекспорт" показав, яке українське озброєння пропонували бразильцям (відео)