xcounter
#

Десятки проєктів та 15 млрд доларів: як США хоче випередити Росію та Китай у гіперзвуковій зброї

1976
AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) – перспективна американська гіперзвукова крилата ракета
AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) – перспективна американська гіперзвукова крилата ракета

У Сполучених Штатах не збираються проходити повз "гіперзвукових" проєктів – бо Китай та Росію треба переганяти. Разом з тим, не завжди усе йде так, як хотілося б...

Сполучені Штати профінансували та планують фінансувати 70 проєктів з розробки гіперзвукових ракет та пов’язаних з ними технологій протягом 2015-2024 фінансових років.

Згідно зі звітом Рахункової палати США (The Government Accountability Office – GAO), що був опублікований 22 березня цього року, усього на розвиток гіперзвукової зброї протягом дев'яти років планують виділити близько 15 мільярдів доларів.

Читайте також: Флот США отримає нову субмарину Virginia: вона матиме 40 "Томагавків" або гіперзвукових ракет
США гіперзвукова зброя
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

Зазначається, що більшість проєктів очолює Міноборони США, у деяких також беруть участь Міністерство енергетики та NASA.

"Більша частина коштів спрямована на розробку продукту та потенційне розгортання прототипів наступальної гіперзвукової зброї, – зазначають у Рахункові палаті. – Крім того, передбачені значні інвестиції у розробку технологій для гіперзвукової зброї наступного покоління та кошти на протидію гіперзвуковим загрозам".

Гіперзвукова ракета AGM-183A
У грудні 2020 року ВПС США провели новий тест гіперзвукової ракети AGM-183A (тут можна прочитати про результат випробувань)

При чому зазначається, що понад 60% зусиль з розробки гіперзвукових ракет розпочалися після 2017 року з огляду на бажання перегнати у цій сфері конкурентів – Китай та Росію.

Зазначається, що більшість програм – 65 проєктів – знаходяться на ранній стадії розробки технологій й орієнтовані на фундаментальні та прикладні дослідження. З них 29 зосереджені на дослідженнях у галузях аеродинаміки, матеріалів, силових установок, хімії та моделювання. Ще 36 – на русі, наведенні, управлінні та зв’язку.

Гіперзвукова зброя

Стверджується, що авіаційна зброя швидкого реагування (Air-Launched Rapid Response Weapon – ARRW) буде першою, що досягне остаточних експлуатаційних спроможностей.

Разом з тим, у звіті Рахункової палати стверджується, що зусилля Пентагона з розробки та впровадження гіперзвукової зброї зіштовхуються з низкою проблем, зокрема з нестачею технологій, які ще не повністю розроблені, агресивні графіки, труднощі з оцінкою витрат, проблеми з пошуком висококваліфікованих інженерів, з нарощуванням достатньої кількості виробничих потужностей, а також є питання з засобами пошуку несправностей та полігонами для випробувань.

Водночас у звіті зазначається, що Міністерство оборони США визнає ці проблеми та вживає деякі заходи, необхідні для швидкого розгортання гіперзвукової зброї.

Читайте також: "Кинжал" поза грою: чи зможуть японські "супересмінці ПРО" боротися з гіперзвуковими ракетами