xcounter
#

"Кинжал" поза грою: чи зможуть японські "супересмінці ПРО" боротися з гіперзвуковими ракетами

За деякою ікнформацією, нові "супересмінці ПРО" поєднають в собі удосконалений корпус класу Maya з радаром AN / SPY-7
За деякою ікнформацією, нові "супересмінці ПРО" поєднають в собі удосконалений корпус класу Maya з радаром AN / SPY-7
3569

Після того, як Японія зупинила розгортання наземної системи ПРО Aegis Ashore, уряд країни вирішив піти іншим шляхом й оголосив про свої наміри придбати "два кораблі з системою Aegis" для Морських сил самооборони Японії. Але ключове питання у цьому всьому полягає в наступному: чи зможуть ці кораблі боротися з гіперзвуковою зброєю?

Свого часу Японія мала намір посилити свою ПРО двома системами Aegis Ashore, які мали бути встановлені на наземні об’єкти на західному узбережжі країни.

Однак плани так і залишилися планами – через низку проблем, зокрема й внутрішню критику цього проєкту, роботи в цьому напрямку були зупинені.

Читайте також: США вдосконалили свої есмінці: ракети Кремля в окупованому Криму та Сирії проти них безсилі

Aegis Ashore

Протиракетний комплекс Aegis Ashore

Натомість згодом в японських медіа з’явилася інформація, що уряд країни розглядає можливість придбати для Морських сил самооборони Японії два нових кораблі. Ймовірно, оснащені бойовою системою Aegis (Aegis BL9, в Японії її називають) J7 та радаром від Lockheed Martin SPY-7, які призначалися для об’єктів Aegis Ashore.

Чому ймовірно – бо, за даними японського оборонного відомства, вартість програми "супересмінців ПРО" поки що не оголошується – це пов’язано з тим, що вартість модернізації системи Aegis і радарів SPY-7 для використання у морі, а також остаточні вимоги до характеристик корабля ще не відомі.

Через це у рішенні про будівництво кораблів, обладнаних системою Aegis, йдеться про те, що тип кожної системи, що планують встановити на корабель, буде вивчатися в майбутньому, а точні назви цих систем не вказувалися.

Есмінець типу Arleigh Burke
Спуск на воду корабля USS Daniel Inouye, оснащеного бойовою системою Aegis Baseline 9

Зрештою, у цих умовах увага була зосереджена й на радарі Raytheon SPY-6, який ВМС США вирішили впровадити на декілька типів кораблів, зокрема флот Aegis з сучасним програмним забезпеченням BL10.

Але про це – трохи згодом. Зараз згадаємо про те, що ці нові кораблі ПРО Японії мають передусім захистити країну від північнокорейських балістичних ракет, але актуальним для них буде й питання протистояння гіперзвукової зброї – тим паче, що Китай вже демонстрував свій гіперзвуковий плануючий блок на БРСД DF-17 (HGV) та його авіаційний варіант CH-AS-X-13.

Балістична ракета середньої дальності DF-17 з гіперзвуковим на параді, присвяченому 70-річчю КНР

Північна Корея також розробляє аналогічну гіперзвукову зброю. Зрештою, Росія у гонці озброєнь теж робить ставку на гіперзвук – але прийнята на озброєння гіперзвукова ракета повітряного базування "Кинжал" та протикорабельна ракета "Циркон", що проходить озброєння, мають серйозні проблеми з точністю.

Тож питання того, чи зможуть японські "супересмінці ПРО" боротися з гіперзвуковою зброєю – досить актуальне. Виданню Naval News вдалося дізнатися у Raytheon і Lockheed Martin про можливості їх радарів – SPY-6 і SPY-7 – боротися проти такої зброї.

Гіперзвукова ракета
Російська ракета "Кинжал" має довжину у близько 8 метрів та вагу – близько 4 тонн

Як стверджують у Raytheon, радар SPY-6 фактично виявив та відстежував ціль HGV під час льотних випробувань HGV (FEX-01) у березні 2020 року. Разом з тим, у Lockheed Martin кажуть, що SPY-7 також може "мати справу з гіперзвуковою зброєю".

Протикорабельна гіперзвукова ракета

Китайський бомбардувальник Xian H-6N запускає протикорабельну БРСД CH-AS-X-13 над Південно-Китайським морем

Ось що повідомили у Raytheon: "ВМС США заявили, що із введенням радару SPY-6 у систему Aegis версія Aegis B/L перейде з варіанта програмного забезпечення 9 на 10, щоб підвищити потенціал SPY-6. Тому будь-який корабель чи програма Aegis B/L-10 буде мати SPY-6. Радар SPY-7 не планують використовувати на кораблях ВМС США, він не буде використовуватися ані з Aegis B/L-9, ані з Aegis 10".

Водночас у Lockheed Martin зазначають наступне: "Варіант програмного забезпечення BL10 був розроблений для того, щоб бойова система Aegis мала "відкриту архітектуру" для розташування в системі будь-якого радару від будь-якого виробника". У компанії стверджують, що немає жодної функціональної різниці між BL9, яка пов’язана зі SPY-7, і BL10, що пов’язана зі SPY-6.

Разом з тим, якщо кораблі Aegis ВМС Японії оберуть іншу радіолокаційну систему, ніж у ВМС США, то це ускладнить технічне обслуговування флоту. Також наразі очікується, що діючі кораблі Aegis японського флоту будуть модернізовані комбінацією SPY-6 (V) 4 і BL10.

Тому на нові японські "супересмінці ПРО", ймовірніше, можуть встановити радар SPY-6 і версію BL10 системи Aegis. З іншого боку, радар SPY-7, на який японський уряд вже підписав контракт, може використовуватися як наземний радар раннього попередження для виявлення та супроводження гіперзвукової зброї.

Читайте також: "Краще за інші кораблі": есмінець Zumwalt пройшов "штормові" випробування