xcounter
#

Нова авіаційна ракета "Гремлин" для ВПС Росії: гіперфейк, а не гіперзвук

Несподівані подробиці проєкту зброї класу "аналоговнет"
Нова авіаційна ракета "Гремлин" для ВПС Росії: гіперфейк, а не гіперзвук
6646

Нову авіаційну гіперзвукову ракету "Гремлин" випробують у 2023 р, і ВПС Росії отримають "невразливу суперзброю"! Такою сенсацією вибухнула 20 лютого 2021 р. газета "Известия". Її відразу ж передрукували багато ЗМІ - в першу чергу російських, але й українські теж. Тож про ще йдеться насправді і чи взагалі є у цій історії правда? Скорочений виклад статті наведений нижче, наші коментарі виділені курсивом.

Заявлено про нову гіперзвукову керовану ракету (ГЗКР) для ураження наземних та морських цілей. За габаритами вона менша, ніж КР Х-47М2 "Кинжал". Тому "Гремлин" можна буде застосовувати не лише з важких бомбардувальників та літаків МиГ-31, але й з Ту-22М3М та з винищувачів Су-57, Су-30СМ та Су-35С. На думку авторів, відбити удар ГЗКР сучасними засобами ППО неможливо.

Обіцяють, що "Гремлин" можна буде застосовувати з важких бомбардувальників Ту-22М3М, перехоплювачів МиГ-31, з винищувачів Су-57, Су-30СМ та Су-35С

9 лютого 2021 р С. Шойгу зробив заяву, що саме високоточні гіперзвукові комплекси різного базування будуть основою російських сил неядерного стримування. За день до цього він провів нараду, де повідомив щодо рішення ГШ про додаткові замовлення на таке озброєння.

Читайте також: ​Кремль у гонці озброєнь з США остаточно зробив ставку на гіперзвук та штучний інтелект
9 лютого 2021 р С. Шойгу зробив заяву, що високоточні гіперзвукові комплекси різного базування будуть основою російських сил неядерного стримування

ГЗКР повинна вийти на держ. випробування у 2023 р. ДКР "Гремлин" стартувала у листопаді 2018 р. Тоді МО підписало контракт на виконання замовлення з корпорацією "Тактичне ракетне озброєння" (КТРО). Незабаром почнуться випробування двигуна ракети. У лютому АТ "Тураївське машинобудівне конструкторське бюро "Союз" (ТМКБ "Союз") сповістило за проведення стендових вогневих випробувань у рамках ДКР "Гремлин" двигуна "виріб 70" для гіперзвукових ракет.

Заявлено, що нова гіперзвукова керована ракета за габаритами менша, ніж КР Х-47М2 "Кинжал"

Також у лютому повідомили за випробування на винищувачі Су-57 функціональних масогабаритних макетів неназваної ГЗКР. Розміри ракети дозволяють поміщати її у внутрішній відсік Су-57. Раніше повідомлялося щодо планів використати такі ракети й на Ту-22М3М, а також літаках оперативно-тактичної авіації.

Військовий експерт Д. Корнев припустив, що на Су-57 випробовувався макет "Гремлина" та що про таку розробку на КТРВ відомо давно, але майже ніяких подробиць щодо ТТХ та призначення ракети не було. Її особливість у малих габаритах, що дозволяє використати ці ракети навіть з фронтових винищувачів. Гіперзвукові ракети зараз украй складно збити.

Су-57 зможуть ними завдавати точкових нищівних ударів по важливих цілях супротивника – штабах, РЛС, кораблях. У разі успішних випробувань можливе застосування ГЗКР й з модернізованих бомбардувальників Ту-22М3М, Ту-95МСМ та Ту-160М.

Аналогів у "Гремлина", у світі, звісно, не має ...

Як частини ДКР "Гремлин" згадується створення та випробування "виробу 70". Це прямоточний ракетний двигун, що проектується у ТМКБ "Союз" для гіперзвукових ракет.

Є прямоточний повітряно-реактивний двигун (ППРД) та є ракетний двигун – експерти плутають терміни.

У 2020 р "виріб 70" проходив вогневі випробування на стенді Ц-12. Стенд призначений для багатогодинного тестування двигунів ракет з імітацією польоту на великих швидкостях та висотах до 25 км. Офіціально ТТХ "Гремлина" не повідомлялися. Припускають, що ГЗУР матиме дальність 1500 км та швидкість 6М. Про такі ж ТТХ неназваної ракети, що розробляється, повідомляв у 2013 р колишній головком ВПС А. Зелин.

У субконтрактах за ДКР "Гремлин", згадується й ГСН "Грань К-02" розробки АТ "УПКБ "Деталь". Варіант цієї активно-пасивною ГСН застосовується на ПКР Х-35У. ГСН може забезпечити ГЗКР можливість ураження не лише наземних, але й надводних цілей. Невідомо, чи буде ракета мати варіант з ядерною БЧ.

У Росії випробовуються або надходять до ЗС 3 типи далекобійних гіперзвукових ракет наземного, повітряного та морського базування. У грудні 2020 р на бойове чергування поставлені вже 4 МБР з гіперзвуковими плануючими блоками "Авангард".

Працює інфографіка....

Ними переозброєний полк 13-ої дивізії РВСН. На дослідно-бойове чергування у Південному ВО у кінці 2018 р заступила ескадрилья МиГ-31К з ракетами "Кинжал". МО оголосило про успішні пуски ракет "Циркон" з фрегата пр. 22350. У перспективі "Кинжалами" оснастять й інші нові та модернізовані кораблі та підводні човни ВМФ РФ.

Пульнуть не глядя...

Тему ГЗКР з натхненням підхопив російський експерт К. Сивков, який почав вихваляти невразливість та ударну міць "Гремлина", передрікаючи йому роль "вбивці" авіаносців США. При цьому він повідомив, що вага ГЗКР складе близько 1500 кг (у т.ч. БЧ – 500 кг) та ракета буде порівнянна з ПКР Х-32, хоча у тієї вага 6500 кг, та вона оснащена ЖРД.

А ентузіасти російського сайту https://avia.pro додали, що держ. випробування ракети "Гремлин" почнуться вже у 2022-2023 рр., та на озброєння вона надійде до 2025 р.

Але найцікавіше для нас сталося раніше. 22 грудня 2017 р блог bmpd опублікував ось таку статтю [Новые российские авиационные крылатые ракеты Х-50 и ГЗУР].

Як написав П. Бутовський у статті "Russian bombers to be armed with new Kh-50 theatre-level cruise missile" (журнал "Jane' s Missiles & Rockets"), джерела з РФ на початку грудня 2017 р повідомили щодо розробки ракети ГЗКР, для дій в умовах сильної ППО. Вона є новою оперативно-тактичною гіперзвуковою ракетою, розробленою АТ КТРО та ДержМКБ "Радуга".

Повідомлялося, що ГЗКР – ракета із швидкістю 6М та дальністю 1500 км при польоті на висоті. Це було узято з доповіді колишнього головкому ВПС РФ А. Зелина, який повідомив у 2013 р, що у Росії реалізується програма розвитку гіперзвукових ракет, у т.ч. розробка до 2020 р "компактної оперативно-тактичної авіаційної ракети з дальністю 1500 км та швидкістю 6 Махов".

Гіперзвукові проєкти множаться і множаться...

Довжина ракети 6 м, вага до 1,5 т. Основне її призначення – ПКР, вона буде оснащена ППРД "Виріб 70", розробленим ПАО "ТМКБ "Союз", та комбінованою активно-пасивною радіолокаційною ГСН "Грань-75", яка розробляється АТ "Уральське ПКБ "Деталь". "Грань-75" – модифікація ГСН "Грань-К", яка використовувалась у тактичній ПКР Х-35У.

Джерела у ОПК РФ припускали, що ГЗКР буде до 2020 р серійно випускатися ("до 50 виробів у рік") – це дозволяло припустити, що тоді вона проходила випробування.

Статті 1 [ Лавров А., Рамм А. Враг и «Гремлин»: новую гиперзвуковую ракету испытают в 2023 году] та 2 [Новые российские авиационные крылатые ракеты Х-50 и ГЗУР] надзвичайно схожі, тільки 2-га вийшла у грудні 2017 р, а 1-ша – у лютому 2021 р.

Тобто, у 2017 р цю "качку" вже підкидали західній пресі, та вона там крякнула. А зараз її витягнули, назвали "Гремлином" та й знову випустили у інформаційний простір.

Повторюєтеся, пани кремлівські пропагандисти!

І річ навіть не у тому, що автори 1-ої статті переписали факти з 2-ої, а у тому, що у 1-й статті датою початку розробки ГЗКР названий листопад 2018 р, а 2-га стверджувала, що ГЗКР у 2017 р вже випробовувалася, та ОПК планував до 2020 р серійно випускати "до 50 виробів у рік"! Хто з них пише неправду?

Проте, що найбільш сумнівно – експерти найголовніші факти ПРИПУСКАЮТЬ (у т.ч. дальність польоту ГЗКР 1500 км та швидкість 6М). Офіційних ТТХ ракети немає, й усі посилаються на доповідь Зелина за 2013 р, де той, знову ж таки, ПРИПУСКАЄ ТТХ ще не створеної ракети.

Що стосується термінів створення ГЗКР, то випробування у 2023 р вважається надмірно оптимістичним – адже ДКР почалися лише у листопаді 2018 р, та пройде лише 4 роки з початку розробки.

Вже 2021 р, а "проривний" двигун ще не випробували! Ну, а серійні постачання до 2025 р – взагалі фантастика. Наприклад, відомо, що ракета 40Н6 ЗРС С-400 тільки допрацьовувалась 10 років. А скільки років вона спочатку створювалася?

Ракета 40Н6 до ЗРС С-400, яка змінила С-300, тільки допрацьовувалась 10 років.

У результаті потрібно відмітити, що якусь авіаційну ракету у Росії все ж проектують. Може, й ГЗКР "Гремлин".

Але якщо її хочуть розмістити у відсіку озброєння Су-57, то вага (у т.ч. БЧ) та дальність польоту ракети будуть набагато менші, ніж передбачувані експертами 1500 кг (у т.ч. БЧ 500 кг) та 1500 км відповідно. А довжина, обмежена відсіком, має бути до 4,2 м (а не 6 м). Ракети завдовжки 6 м та вагою 1,5 т можна підвісити під крилом. Та й навіщо їм тіснитися у відсіку при дальності 1500 км? Але потрібно ж похизуватися на увесь світ, що Су-57 малопомітний та несе ГЗКР у відсіках!

"На рівні найзагальніших ідей у недавньому минулому згадувалася можливість оснащення Су-57 перспективним гіперзвуковим ракетним комплексом"

Тобто, коли цього "Гремлина" створять, та чи таким він буде, як написаний у ТЗ та як припускають експерти (і навіть – чи створять взагалі) зараз не так важливо. Головне – лякати Захід "Гремлинами" та надати народу Росії почуття гордості за її доблесні збройні сили та грізну бойову техніку, що, як завжди, не має аналогів у світі.

А закінчити цю замітку краще всього цитатою із статті російського експерта К. Рябова, який написав 20 вересня 2019 р у своїй статті:

"На рівні найзагальніших ідей у недавньому минулому згадувалася можливість оснащення Су-57 перспективним гіперзвуковим ракетним комплексом. Проте такий проект відносять до віддаленого майбутнього, та його реальні перспективи ще довго залишатимуться незрозумілими".

Цікаво, щоб він написав зараз?

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Озброїтись "Блискавкою": ПС України зацікавились новою надзвуковою ракетою ДержКБ "Південне"