xcounter
#

Озброїтись "Блискавкою": ПС України зацікавились новою надзвуковою ракетою ДержКБ "Південне"

Надзвукова "Блискавка"
Надзвукова "Блискавка"
6599

ДержКБ "Південне" провело захист авансового проєкту нової надзвукової авіаційної ракети під назвою "Блискавка" перед комісією Міністерства оборони України.

За твердженням представників ДержКБ "Південне", Військово-повітряні сили зацікавлені мати "Блискавку" у своєму арсеналі.

Тож у Дніпрі розраховують на відкриття дослідно-конструкторської роботи за цим напрямком.

Читайте також: Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...

"Блискавка" — це надзвукова авіаційна керована ракета (НАКР) класу "повітря-поверхня". Ракета призначена для знищення широкого спектру наземних, морський а також радіоконтрасних цілей на оперативно-тактичний дальності. До 110 кілометрів.

Блискавка
"Блискавка" — це надзвукова авіаційна керована ракета класу "повітря-поверхня". Перший показ макету на виставці "Зброя та безпека 2019"

Після пуску для управління ракетою на середній ділянці польоту використовується інерціальна навігаційна система у поєднанні з системою GPS.

На кінцевій ділянці польоту для виходу на ціль та її враження можуть використовуватися три типи головок самонаведення. По радіоконтрастним випромінюючим цілям планується використовувати пасивну голову самонаведення; по морським цілям - активно-пасивну.

Блискавка
Зразки головок самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу.

По наземним цілям буде застосовуватися головка самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу. Ймовірно, що ця комплексована ГСН - аналогічна за принципом роботи до тієї, що розроблена для ОТРК "Сапсан".

НАКР "Блискавка" може оснащуватися як фугасною проникаючою, так і уламково-фугасною бойовою частиною в залежності від типу цілей.

Як заявлено, ракета може застосовуватися з літаків типу Су-24 або з модернізованого Су-27. Разом з цим, ДержКБ "Південне" пропонує рішення, передбачає можливість використання цієї зброї із інших типів літаків.

Ще минулого року конструктор ДержКБ "Південне" Дмитро Калиниченко у інтерв’ю нашому виданню Defense Express наголосив що:

"Взагалі на літак-носій встановлюється окремий блок під назвою апаратура перевірки та пуску. Цей блок є універсальним. Його можна розміщувати на літаках різних типів та різних виробників. Адже ракета розглядається як універсальна. При цьому літаки Су-24 та Су-27 мають певний ресурс. А ця ракета робиться на значно більший період застосування".

На сьогодні на оснащені Військово-повітряних сил України відсутні ракети з такими можливостями. Радянська ракета типу Х-31 потребує заміни та оновлення.

Разом з тим, невідомі фінансові, а також часові рамки для створення цього зразка озброєнь. Скептики стверджують, що зазвичай КБ "Південне» намагається не обмежувати себе в цих параметрах, якщо йдеться про будь-які ДКР.

Тому вирішальна роль у визначенні майбутнього проєкту "Блискавка" буде належати безпосередньо Міністерству оборони України.

Читайте також: Поцілять здалеку і без промаху: в Україні створена лінійка нових "теплових" головок самонаведення для керованих ракет