xcounter
#

Україна може придбати F-16 за досвідом Польщі – командувач Повітряних сил Дроздов

Польські F-16
Польські F-16
5257

Парк авіаційної техніки Збройних сил України потребує оновлення – ремонт та модернізацію не можна проводити вічно, а років через 10 країна зіштовхнеться з тим, що літаки не зможуть виконувати свої задачі

Ці тези в інтерв’ю РБК-Україна озвучив командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов: "Можу сказати так, що парк авіаційної техніки Збройних Сил на сьогодні потребує оновлення. Мова йде як про моральне, так і про фізичне старіння техніки, бо зараз ми захищаємо повітряні кордони нашої держави на зразках техніки, які були випущені від 1968 до 1991 року".

Командувач Повітряних сил також зазначив, що "за часи незалежності України ми не отримали жодного військового літака".

Читайте також: Іспанія створює новий легкий винищувач, на базі якого можуть розробити ударний безпілотник
МіГ-29
Винищувачі ПС України Міг-29

Разом з тим, на думку Дроздова, створити багатофункціональний винищувач Україні навряд чи вдасться, оскільки для створення прототипу бойового літака потрібно не менше 10 років і не менше 10 млрд доларів, а також відповідні наукова база, потужності виробництва та досвід, яких в нас наразі немає.

Те, як саме можна розв’язати проблему, визначено у "Візії ПС ЗСУ 2035", каже Дроздов: "Йдеться про закупівлю авіаційної техніки за кордоном у країн-партнерів. Мова йде про єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би усі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники.Звичайно, Повітряні Сили хотіли б мати й найсучаснішу техніку, як от американський F-35, наші льотчики мріяли б літати на таких літаках".

F-35
F-35 для України поки що тільки в мріях

Але придбання саме F-35 виглядає не дуже реалістично – як приклад командувач наводить Польщу, повноцінного члена НАТО та стратегічного союзника США, яка тільки зараз змогла розпочати діалог щодо отримання цих винищувачів.

Водночас Україна все ж таки може використати досвід Польщі у переоснащенні авіації: "До речі, поляки пішли саме таким шляхом, коли в них на озброєнні поряд із МіГ-29 стоять F-16. Такий досвід Польщі був би і для нас найбільш прийнятний: отримати ескадрилью винищувачів та поставити її на озброєння в одній з бригад тактичної авіації Повітряних Сил".

F-16
F-16 Польщі

Як стверджує Дроздов, льотний склад не повинен мати проблем з перенавчанням на новий тип літака, але можуть бути питання з технічною базою, ремонтом та аеродромно-технічним забезпеченням.

Читайте також: За п’ять хвилин до ворога: у США погодили продаж винищувачів Фінляндії, в Росії починають нервуватися