xcounter
#

За п’ять хвилин до ворога: у США погодили продаж винищувачів Фінляндії, в Росії починають нервуватися

Фінляндія планує замінити свої Boeing F / A-18C / D Hornets
Фінляндія планує замінити свої Boeing F / A-18C / D Hornets
15256

У Фінляндії обирають винищувач на заміну Boeing F/A-18C/D Hornets – серед претендентів американці, французи, британці та шведи

Державний департамент США 9 жовтня схвалив продаж Фінляндії F / A-18EF Super Hornet і F-35 Joint Strike Fighter, відкривши, таким чином, цій країні шлях до придбання американських літаків, якщо вони виграють конкурс у своїх конкурентів: французького Dassault Rafale, британського Eurofighter Typhoon і шведського Saab Gripen E / F.

Пакет F-35 вартістю 12,5 мільярда доларів передбачає купівлю 64 літаків F-35A зі звичайним злетом та посадкою, 66 двигунів Pratt & Whitney F135, а також систем зв’язку та радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Купуємо винищувачі, дорого: у Швейцаріі підбили підсумки "авіаційного" референдуму. Може, й нам так?
F-35
F-35

Цікаво, що ця пропозиція містить не тільки наявну логістичну систему літака – автономну логістичну інформаційну систему, але і її заміну – інтегровану мережу оперативних даних, яка наразі знаходиться на стадії розробки.

Ця пропозиція передбачає також і постачання такого озброєння, як сто п’ятдесят тактичних ракет Sidewinder AIM-9X Block II + (Plus), боєприпасів GBU-39, AGM-154C-1, AGM-158B-2 JASSM-ER тощо.

Водночас зазначається, що до комплекту не входять ракети AIM-120 AMRAAM класу "повітря-повітря" – ймовірно, це пов’язано з тим, що фінські ВПС вже добре оснащені цією зброєю.

F/A-18E
F/A-18E

Разом з тим, пакет Super Hornet вартістю приблизно 14,7 мільярда доларів передбачає купівлю 50 одномісних літаків F/A-18E, вісім двомісних F/A-18F і ще 14 літаків радіоелектронної боротьби EA-18G Growlers, а також 166 двигунів F414-GE-400, радари AN/APG-79, удосконалені комплекти радіоелектронної атаки для EA-18G тощо.

Пропозиція також передбачає постачання низки різного озброєння – і AIM-120 AMRAAM в цьому списку також відсутні.

Після того, як Агенція зі співробітництва в галузі безпеки США опублікувала повідомлення про потенційний продаж, міноборони Фінляндії розмістило заяву, в якій пояснює, що це повідомлення є важливим процедурним кроком вперед для програми HX Fighter, але водночас країна продовжує перемовини й з іншими претендентами.

F / A-18C / D Hornets
F / A-18C / D Hornets

Наразі Фінляндія планує закупити до 64 винищувачів на заміну Boeing F / A-18C / D Hornets, який, як очікується, буде виведено з експлуатації до 2030 року. Але замість того, щоб надати вимоги щодо конкретної кількості літаків з визначеними характеристиками, Фінляндія дозволяє постачальникам створювати пакети літаків і озброєнь, які, на їхню думку, найкращим чином відповідають оперативним вимогам ВПС і національному бюджету.

Разом з тим, російські ЗМІ дещо нервово відреагували на повідомлення про ймовірний продаж американських літаків Фінляндії, зазначивши, що час підльоту від місць базування ВПС Фінляндії до Санкт-Петербурга і Петрозаводську становить всього лише декілька хвилин: "Це реальна загроза кордонам Росії, хоча Фінляндія й позиціює себе позаблоковою державою".

Читайте також: Секретний новий винищувач ПС США може взагалі не бути винищувачем і ось чому