xcounter
#

Купуємо винищувачі, дорого: у Швейцаріі підбили підсумки "авіаційного" референдуму. Може, й нам так?

Авіація нейтральної держави коштуватиме більше, аніж увесь оборонний бюджет воюючої України
Купуємо винищувачі, дорого: у Швейцаріі підбили підсумки "авіаційного" референдуму. Може, й нам так?
2175

Швейцарці проголосували за купівлю нових винищувачів для своєї армії. Перевагу на користь позиції оновлення авіапарку забезпечили лише 8670 голосів з понад трьох мільйонів громадян, які взяли участь у голосуванні.

Результати національного референдуму у країні були оприлюднені 28 вересня. Міноборони Швейцарії нарешті отримало "добро" на реалізацію програми AIR-2030.

Парламент і уряд давно хотіли оновити парк винищувачів національних ВПС. Термін експлуатації винищувачів F/A-18, що знаходяться на озброєнні Швейцарії, остаточно закінчується в 2030 році.

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29

Продовжити цей термін було неможливо через суто технічні причини. У зв'язку з цим Федеральна Рада та уряд Швейцарії направили до парламенту заявку з проханням виділити відповідні кошти на закупівлю нового покоління бойових машин для потреб ВПС країни.

Проти ухваленого політичним керівництвом країни рішення був організований референдум, так що останнє слово з даної проблеми належало виборцям. Референдум пройшов 27 вересня 2020 року.

Підсумки та як це виглядає - детальніше за цим лінком.

Підсумки голосування: "Почуємо кожного" - у дії

Питання про придбання нового покоління бойових машин для національних ВПС вже виносилося на суд народу Швейцарії двічі: у 1993 та 2014 роках. Відповідно високою була явка виборців, що досягала показника понад 55 відсотків. Чи йшла мова про "Ініціативу проти нових винищувачів" або купівлю шведських винищувачів типу "Гріпен".

На відміну від тендеру 2014 року, який не відбувся через результати референдуму, на голосування 2020 року виносилося не питання закупівлі конкретного типу літака, а сума потенційних витрат, що мають бути виділені державою як кредит на ці цілі.

Військові літаки, улюблена іграшка швейцарських виборців

У результаті громадяни схвалили виділення 6 млрд швейцарських франків ($6,5 млрд). Рішення про те, коли саме буде здійснюватися закупівля і, головне, який тип літака буде придбаний, Федеральна Рада прийме пізніше.

Всього для потреб ВПС Швейцарії планується придбати 36-40 літаків.

У тендері AIR2030 змагаються винищувачі Lockheed Martin F-35, Boeing Super Hornet, Dassault Rafale і Airbus Eurofighter Typhoon.

На закупівлю нових літаків народ Швейцарії зголосився виділити $6,5 млрд

Можливість народу безпосередньо вирішувати, які види озброєнь і за які гроші має купувати їх армія - унікальне явище прямої демократії швейцарського зразка.

Починаючи з 1977 року швейцарці 24 рази приходили на референдум і голосували з питань національної оборони, як правило, завжди розвиваючи і зміцнюючи її.

Військові референдуми у короткостроковій перспективі є для влади головним болем, але у довгостроковій перспективі вони лише сприяли зміцненню єдності народу і армії.

Армія Швейцарії у "кращі роки" досягала 650 тис. Зараз збройні сили країни не перевищують 150 тис. Змінюються і її пріоритети: замість традиційного сухопутного захисту території акцент перенесений на кібероборону і на ефективне прикриття повітряного простору.

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)