xcounter
#

Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)

F-16 з системою TALWS
F-16 з системою TALWS
19764

Компанія Lockheed Martin розробляє технологію, що може захистити винищувачі у повітряному бою завдяки потенціалу лазерної зброї.

Цікаво відео 14 серпня опублікувала ця компанія, де показано як винищувач американських повітряних сил F-16S захищає повітряний заправник KC-46A Pegasus від атаки винищувача МіГ-29.

По сюжету повітряного бою помітно, що винищувач Міг-29 застосовує проти танкера авіаційні ракети середнього радіусу дії класу "повітря-повітря" Р-27.

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29

Доречі, ці ракети за часів Радянського Союзу масово виготовлялися в Україні на заводі "Артем" (м.Київ). І досьогодні ці авіаційні ракети повітряного бою залишаються найбільш поширеними зразком авіаційного озброєння у арсеналі легких та важких винищувачів МіГ-29 та Су-27.

У свою чергу, F-16, як "тілохоронець" важкого та повільного KC-46A Pegasus, несподівано застосовує проти ракети Р-27 нову і майже фантастичну контр-зброю. Це бойовий лазер. Він розміщений у підвісному змінному контейнері, який закріплений під фюзеляжем F-16.

Лазерний промінь за декілька секунд завдає ракеті, що наближається, суттєвої шкоди. Ракета починає хаотично обертатися, збивається з курсу і пропадає десь у хмарах.

Такими ж контейнерами з лазерною зброєю були оснащені і інші винищувачі, що прикривали повітряний танкер. Отже, лазерний "щит" у контейнерному виконанні на цьому відео виглядає цілком сучасним і новим способом боротьби з авіаційними ракетами.

Це рішення, яке опанували у компанії Локхід Мартін, спираючись на нові технології, пропонується для бойового використання вже у найближчій перспективі. Нова підвісна контейнерна система від компанії Локхід Мартін має назву Tactical Airborne Laser Weapon System (TALWS). Вона розробляється для захисту винищувачів на полі бою.

TALWS призначена збивати /завдавати суттєвої школи таким цілям як авіаційні ракети, артилерійські снаряди і міни, малі безпілотні літальні аппарати, малі атакуючі кораблі і легкі наземні машини.

Максимальна відстань дії системи насьогодні до 1 милі. У разі збільшення потужності волоконного лазеру дистанція враження буде збільшуватися.

Під проєкт TALWS Локхід Мартін у 2017 р. отримав контракт обсягом у $26,3 млн від Дослідницької лабораторії ВПС США для конструювання, розробки, та виробництва високоенергетичної лазерної системи. Ця система має пройти тестування на бойових винищувачах до 2021 р.

Читайте також: "Оптимальний" винищувач JAS-39C/D "Гріпен": Saab пропонує його Хорватії, а Україна ще визначається...