xcounter
#

Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...

"Я захопив його і міг запустити ракету, але я отримав жорсткий наказ зброю не застосовувати​"
Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...
39561

Ця історія трапилась на початку війни з Росією у 2014 році і вперше про неї стало відомо з публікації нового, жовтневого номеру американського журналу AIR & SPACE MAGAZINE. Там опублікована цікава стаття під назвою "Винищувач, на якому воюють по обидві сторони. Що українські пілоти розповідають про їхні "бувалі" Су-27" (The Russian Jet That Fights for Both Sides. What Ukrainian air force pilots say about their aging Su-27s.)

Першим авіаполком у СРСР, який був переозброєний на нові літаки Су-27 у 1985 році, став 831-й, який базується у Миргороді (Україна). Цей полк вважався одним з кращих у ВПС СРСР.

Винищувачі Су-27 патрулювали небо України 35 років спочатку на противагу американському F-15, а сьогодні це - перехоплювач ВПС незалежної України, що захищає небо країни від своїх російських візаві Су-27.

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)

Після розпаду СРСР у 1991 році українські Су-27 стали власністю України.

Однак це були літаки перших серійних партій, а з 2009 року, починаючи з погіршення відносин з Росією, Україна стала зазнавати труднощів з постачанням запчастин, які надходили з Росії.

П'ять літаків були втрачені в катастрофах, дев'ять літаків були продані за кордон. Почалася каннібалізація - старі планери стали джерелом запчастин.

Я захопив Іл-20 і міг запустити ракету, але отримав жорсткий наказ зброю не застосовувати...

У 2014 році, коли Росія анексувала Крим, у ВПС України було тільки 19 справних Су-27. Проте навіть вони були помітною силою, яка могла суттєво змінити формат бойових дій та військового протистояння з Російською Федерацією, яке з Криму швидко посунулося і на східні області України.

СУ-27 ВПС України
З 2009 року Україна стала зазнавати труднощів з постачанням запчастинами, які надходили з Росії.

Ось один з фрагментів того часу, про який розповів полковник Дмитро Фішер (у відставці), колишній командир ескадрильї 831-й Галацької авіаційної бригади.

"Під час війни з Росією я перехопив російський турбогвинтовий літак радіоелектронної розвідки Іл-20 у районі на південь від Донецька. Я не наближався до нього, проте тримався у межах видимості.

Згідно з моїми бортовими системами, він порушив наш повітряний простір. Я захопив його і міг запустити ракету, але я отримав жорсткий наказ зброю не застосовувати. Воно того не варте було. Адже росіяни могли б використати це як привід для повномасштабної війни.

Це був не єдиний загрозливий випадок.

Кілька разів ми відстежували російські винищувачі за допомогою нашого радара на їхньому боці кордону.

Наприклад, коли наші Ан-26 скидали вантажі для наших прикордонників, оточених підконтрольними Росії військами у Краснодоні, росіяне кожен раз піднімали свої винищувачі.

Є підстави підозрювати, що один "Антонов" був збитий ракетою класу "повітря-повітря", запущеної з території Росії.

Наша присутність в якійсь мірі стримувала їх".

Хоча сьогодні український Су-27 поступається новітнім російським винищувачам Су-27СМ2, Су-30СМ і Су-35, він залишається надійною бойовою платформою з великим запасом ресурсу планера. З додаванням західної авіоніки та інших систем він ще довгий час залишатиметься важливим компонентом оборони України, вважають автори публікації у американському виданні AIR & SPACE MAGAZINE.

Су-27 ВПС України
У кабіні українського Су-27
Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29