xcounter
#

Знищить флот Китаю та РФ: у США розкривають подробиці про субмарину нового покоління з гіперзвуковою та лазерною зброєю

8430
Підводний човен класу Virginia – саме їх має замінити нова американська субмарина
Підводний човен класу Virginia – саме їх має замінити нова американська субмарина

Нова американська субмарина SSN (X) буде протистояти ворожим підводним човнам та кораблям

Звіт дослідницької служби Конгресу США розкриває нові подробиці про проєкт ударного підводного човна наступного покоління ВМС США (Attack Submarine NextGeneration), також відомого як SSN (X).

Ця субмарина має переорієнтувати підводний флот США з підтримки сухопутних війн на боротьбу з флотом противника як над, так і під водою.

Читайте також: Підводна війна: у якому напрямі розвивається підводний флот у світі
SSN (X)
Концепція підводного човна наступного покоління SSN (X). Зображення Х. І. Саттона / Covertshores.com

Нова субмарина стане наступником підводних човнів класу Virginia, які ВМФ США закупає з 1998 року. Поштовхом до роботи над новим підводним човном для ВМС США стало розширення та модернізація військово-морського флоту Народно-визвольної армії Китаю, а також введення в експлуатацію нових російських ударних і ракетних підводних човнів.

субмарини Virginia
Новий підводний човен в майбутньому має замінити субмарини класу Virginia

Зазначається, що перший підводний човен SSN (X) планують придбати через 10 років – у 2031. Через два роки після цього, у 2034, флот хоче закуповувати по дві такі субмарини на рік.

Нові американські субмарини будуть призначені для безпосереднього ураження підводних човнів та кораблів противника. Для цього нова субмарина американського флоту має отримати міцніший корпус для виключно глибокого занурення, більше торпедних апаратів та більше внутрішнього об’єму для розташування торпед чи ракет.

Французький підводний човен
Яким саме буде дизайн нового американського підводного човна – поки незрозуміло. Водночас у світі починають звертатися до "нестандартних форм" таких платформ. На фото – концепція підводного човна від французів.

Разом з тим, якщо говорити про зброю та інше обладнання, то SSN (X) може отримати лазерну та гіперзвукову зброю, великі бокові гідролокатори та нову систему електроприводу.

Також є висока ймовірність того, що субмарини нового покоління перевозитимуть ще й підводні безпілотні апарати. Водночас виклики сучасності вимагають, щоб така субмарина вміла ще й протистояти ворожим безпілотним підводним платформам.

субмарина типу Columbia
Зображення підводного човна типу Columbia

Наразі відомо, що ВМФ США вивчає три варіанти розвитку програми підводного човна SSN (X): на базі підводного човна з балістичними ракетами класу Columbia; на базі підводного човна класу Virginia; а також спроєктовану з нуля. Водночас зазначається, що SSN (X) буде ширша за субмарини класу Virginia (тобто, більш як 10,5 м у діаметрі, але не більше 13 м).

Середня вартість закупівлі однієї SSN (X) оцінюється від 5,8 млрд доларів до 6,2 млрд дол.

Читайте також: Франція отримає підводного ядерного "Франкенштейна": Naval Group показала, як це роблять (відео)