xcounter
#

Нові підводні човни ВМФ типу Columbia несуть руйнівну кількість ядерних боєприпасів

Нові підводні човни ВМФ типу Columbia несуть руйнівну кількість ядерних боєприпасів
4571

ВМС США зробили замовлення на 9,4 мільярда доларів на перші атомні підводні човни нового покоління з балістичними ракетами, каже видавництво Popular Mechanics.

Замовлення покриває вартість USS Columbia, головного човна серед підводних човнів типу Columbia. Тип Columbia замінить старі підводні човни типу Ohio в ядерній тріаді, кожен з яких здатен відреагувати на раптову атаку руйнівним термоядерним контрударом.

атомні підводні човни нового покоління з балістичними ракетами США
Замовлення також покриває початкові витрати на другий човен, названий на честь корабля USS Wisconsin

Замовлення було розміщено у суднобудівній компанії General Dynamics Electric Boat. Перше патрулювання ядерного стримування човнами типу Columbia планується в 2031 році. ВМФ хоче замінити 14 підводних човнів з балістичними ракетами типу Ohio, поставлених в період з 1981 по 1997 рік, на 12 човнів типу Columbia. Згідно DefenseOne, ВМФ очікує, що вони прослужать від 40 до 50 років.

Читайте також: Божевільні маневри F-22 Raptor в захоплюючому 4K (відео)

Кожна субмарина Columbia буде озброєна 16 балістичними ракетами Trident D-5. Trident D-5 - це ракета на твердому ракетному паливі з дальністю польоту 7400 км, яка здатна нести до 14 термоядерних боєголовок W-76-1. Trident D-5, які виходять в море на підводних човнах типу Ohio, містять від чотирьох до п'яти боєголовок W-76-1 або одну нову малопотужну боєголовку W-76-2.

боєголовка W-76-1
Кожна боєголовка W-76-1 має силу в шість разів більше, ніж бомба, скинута на Хіросіму

Якщо припустити, що кожен підводний човен Columbia має 14 ракет D-5, озброєних п'ятьма боєголовками більшої потужності та двома D-5 з малопотужними боєголовками, один човен може нести більше шести мегатонн ядерних боєприпасів.

Ось американський військовий корабель США USS West Virginia, що запускає ракету Trident D-5:

Підводні човни, оснащені Trident D-5, являють собою морську опору ядерної тріади США. Тріада складається з 76 пілотованих бомбардувальників B-52H Stratofortress і 20 B-2 Spirit, 400 міжконтинентальних балістичних ракет Minuteman III і 14 підводних човнів типу Ohio з балістичними ракетами.

Ядерна тріада США
Всі три «опори» тріади мають явні переваги і недоліки, але при цьому доповнюють один одного

Основною перевагою морських засобів ядерного стримування є можливість сховати в океані ракетно-ядерні підводні човни, кожен з яких може знищити батьківщину противника. Теоретично, таке гарантоване знищення ворога у воєнний час утримує потенційних супротивників навіть від думки про ядерну атаку на США.

12 підводних човнів Columbia будуть розділені між Тихим і Атлантичним океанами, і будуть здійснювати тижневе патрулювання з баз в Вашингтоні та Флориді.

Підводний човен з балістичними ракетами типу Колумбія
Кожному підводному човну з балістичними ракетами призначається два екіпажі, які патрулюють по черзі

Технології підводних човнів типу Columbia також будуть використані в ударних підводних човнах ВМФ наступного покоління. За даними U.S. Naval Institute News, багатоцільові субмарини типу SSN (X) будуть такої ж ширини, як підводні човни типу Columbia. Додаткове місце можна було б використати для перевезення більшої кількості зброї або створення більш тихого підводного човна.

USNI News цитує главу управління військово-морських операцій, адмірала Майка Гілдея (Mike Gilday), який хоче щоб новий підводний човен SSN (X) став основою майбутнього флоту.

Читайте також: Ан-178, ракетні двигуни, важка БМП, боєприпаси та інше – Уряд увімкнув "зелене світло" оборонним проектам