xcounter
#

Франція отримає підводного ядерного "Франкенштейна": Naval Group показала, як це роблять (відео)

У центрі французького підводного кораблебудування "зшивають" одну субмарину з двох
Perle - найновіша з шести субмарин типу Rubis
Perle - найновіша з шести субмарин типу Rubis
8190

Минулого року на верфі військово-морської бази у Тулоні атомний підводний човен Perle був серйозно пошкоджений пожежею. Щоб його відновити, Міноборони Франції ухвалило унікальне рішення - шляхом використання частини від іншої субмарини Saphir. Компанія Naval Group на своєму офіційному YouTube-каналі показала процес з'єднання частин підлодок Perle та Saphir в одну.

Ударна атомна субмарини ВМС Франції S606 Perle загорілась під час ремонтних робіт. Пожежа тривала декілька годин і суттєво пошкодила носову частину підводного човна.

S606 Perle
Місце загоряння на підводному човні S606 Perle

Обшивка носової частини з композитних матеріалів, під якою нею знаходиться антена гідролокатора, була знищена повністю.

Читайте також: Французький атомний підводний човен вперше випустив крилату ракету
Пошкоджена пожежею обшивка носової частини з композитних матеріалів підводного човна S606 Perle

Тож у Франції ухвалили цікаве рішення, яке чимось нагадує створення такого собі морського "франкенштейна" - за рахунок частин від різних підводних човнів.

Відповідно до плану робіт, найбільш пошкоджена під час пожежі носова частина Perle мала бути відокремлена і замінена носовою частиною однотипного підводного човна S602 Saphirе, який був виведений зі складу французького флоту у липні 2019 року.

S606 Perle
Завантаження постраждалого підводного човна Perle для транспортування у Шербур.
10 грудня 2020 року на транспортному судні Rolldock Storm атомна підводна лодка з Тулона була відправлена в Шербур

Усі заходи з відновлення човна проводяться у центрі французького підводного кораблебудування на арсеналі суднобудівного об'єднання Naval Group в Шербуре, куди пошкоджена Perle була доставлена з Тулона.

Частини підводних човнів, підготовлені до "зшивання"

Як "зшивають" ударного "франкенштейна", компанія Naval Group днями показала на своєму офіційному YouTube-каналі.

Завершити усі роботи планується до кінця поточного року, після чого субмарина Perle пройде капітальний ремонт і повернеться до складу ВМС Франції у 2023 році.

Perle - найновіша з шести субмарин типу Rubis. Але все одно її вік становить 27 років. Це найменші ударні атомні субмарини у світі. Вони озброєні чотирма торпедними апаратами, придатними також для стрільби крилатими ракетами Exoset.

Під час навчань ВМС НАТО у 2015 році підводний човен типу Rubis зміг підібратися непоміченим до авіаносця США Theodore Roosevelt і умовно знищити його.

12 липня 2019 року на арсеналі французького суднобудівного об'єднання Naval Group у Шербурзі відбулася офіційна церемонія спуску на воду (фактично виведення з будівельного цеху) головного французького атомного багатоцільового підводного човна Suffren нового типу Barracuda (будівельний номер Q 284).

Необхідність відновлення атомної субмарини ВМС Франції S606 Perle викликана низькими темпами будівництва нових французьких атомних багатоцільових підводних човнів типу Barracuda.

Очікується, що до кінця 2027 року буде введено в дію тільки чотири з шести запланованих човнів типу Barracuda, що примущує Францію зберігати в строю останні два човни типу Rubis (S 605 Améthyste і S 606 Perle) до 2030 року.

Читайте також: Вперше у морі: атомний підводний човен проєкту Barracuda вийшов на випробування (фото)