xcounter
#

Флот США передумав списувати 12 катерів Mark VI: на їх утримання знайшлись гроші

3838
Для поставок Україні Пентагон спеціально будуватиме нові катери цього типу
Для поставок Україні Пентагон спеціально будуватиме нові катери цього типу

При цьому американські військові вирішили доозброїти ще шість патрульних кораблів Берегової оборони, що несуть службу в Південно-Східній Азії

Військово-морські сили США відмовились від свого наміру списати 12 катерів Mark VI уже в 2021 році, котрий був озвучений 5 лютого цього року. Тоді, нагадаємо, генерал-майор Корпусу морської піхоти США Трейсі Кінг заявив, що такі кораблі накладно утримувати для американського держбюджету, бо Mark VI не придатний для ведення повномасштабних бойових дій із РФ чи Китаєм.

Катери Mark VI справді мають доволі скромні габарити - тоннажність лише 76 тонн. Але це аж ніяк не заважає тим же американським морпіхам дооснащувати ці катери дронами в "кустарний" спосіб

Як зазначає портал Naval News, американські військові очікують, що найближчий час адміністрація президента Джозефа Байдена ухвалить бюджетну декларацію на 2022 рік, і в цій бюджетній декларації будуть прописані ресурси на утримання Mark VI в строю ВМС США.

Читайте також: Британські ракетні катери: навіщо вони взагалі, якщо будуть корвети
Американський катер типу Island із наряду сил PATFORSWA

Цікаво, що при цьому флот США планує свої шість кораблів берегової оборони, що входять до нараду сил PATFORSWA та виконують місії в Південно-Східній Азії, доозброїти артилерійськими установками Mark 52 калібром 40 мм. Зараз такі кораблі мають із озброєння лише артустановки Mk 38 MOD 2 калібром 25 мм.

Втім, у американських військових є і "запасний варіант" на випадок, якщо в бюджетній декларації на 2022 рік не буде грошей на утримання катерів Mark VI: ці кораблі можуть продати партнерам США.

У військово-морських сил США не вдаються експерименти по темі "москітного флоту"

Варто нагадати: як раніше повідомляв Defence Express, на початку березня цього року Пентагон проголосив, що передасть в 2021 році два катери типу Mark VI нашим ВМС в рамках пакету військової допомоги Україні обсягом 125 мільйона доларів.

При цьому йдеться про поставку саме новозбудованих кораблів: на початку січня 2021 року Пентагон уклав контракт із SAFE Boats International на виробництво двох катерів типу Mark VI вартістю 20 мільйонів доларів. Передбачається, що ця сама компанія може виготовити усі 16 катерів цього типу для потреб ВМС України.

Поки що основним типом бойових катерів ВМС України лишається МБАК "Гюрза"
Читайте також: Потопити усі кораблі ворога: як 90-мм гармата від корпорації "ТАСКО" посилить український флот