xcounter
#

ВМС України отримають перші два катери Mark VI: це передбачає пакет допомоги від США

2874
Патрульний катер Mark VI
Патрульний катер Mark VI

Крім безпосередньо катерів, наші Збройні Сили отримають пакет сервісного обслуговування та навчання екіпажу для нових одиниць ВМСУ. Втім, коли саме ці катери прибудуть в Україну – поки невідомо.

У понеділок, 1 березня ц.р., речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу повідомив про виділення Україні нового пакету військової допомоги у розмірі $125 млн.

"Сьогодні міністерство оборони оголошує про новий пакет допомоги обсягом $125 мільйонів у межах Ініціативи підтримки України у сфері безпеки, що включає підготовку, озброєння та навчання, щоби допомогти українським силам зберегти територіальну цілісність країни, забезпечити охорону її кордонів, а також поліпшити оперативну сумісність з НАТО", - відзначив Джон Кірбі.

Читайте також: ЗСУ масово переходять на використання систем MILES та LAZERTAG
MarkVI
Патрульні катери Mk VI поки постачалися лише до флоту США

Відзначається, що новий пакет USAI включає оплату та постачання двох патрульних катерів Mark VI, що стане основною статтею витрат, для розширення можливостей України з патрулювання та захисту своїх територіальних вод. Загалом США передати вісім таких катерів в рамках своїх зобов'язань у 2021-2024 фінансових роках.

MarkVI
Рубка патрульного катеру Mark VI

В пакеті військової допомоги також передбачається підвищення можливостей летальності, командування й управління та ситуаційної обізнаності Збройних сил України завдяки наданню додаткових контр-артилерійських радарів і тактичного обладнання.

РЛС
США вже не перший рік постачає ЗСУ мобільні контрбатарейні радари кількох типів

Окрім цього, будуть підтримані розвідувальні можливості наданням супутникових знімків та можливостей аналізу.

Для забезпечення медичної допомоги українським військовим Пентагон поставить необхідне обладнання для її надання та процедур бойової евакуації.

Своєю чергою представник оборонного відомства США нагадав, що решта з переданного у цьому році траншу у розмірі $150 млн буде надана, коли Міністерство оборони у співпраці з Держдепартаментом підтвердить, що Україна домоглася значного прогресу в ключових оборонних реформах цього року, як того вимагає закон про асигнування на національну оборону.

MarkVI
Патрульні катера Mark VI для ВМСУ мають бути передані зі штатним озброєнням

Нагадаємо, раніше повідомлялося про виділення військової допомоги на 2021 рік для України у розмірі $250 млн, з яких 75 млн передбачалося на передачу летального озброєння, а 175 млн на необхідне оснащення, нелетальне озброєння, навчання бійців, тощо. Чому в новому звіті фігурує дещо більша сума у $275 млн наразі не відомо.

Також дещо змінилася цифра з передачею катерів Mark IV. За попередньою інформацією мова йшла про шість човнів, які будуть оплачені американським урядом та можливістю придбання ще 10 одиниць за власні кошти бюджету України.

BGM-176B
Опціонально на катери типу Mark VI може бути встановлена морська ракетна система Raytheon BGM-176B Griffin

Варто додати, що у січні ц.р. стало відомо про укладення контракту між Міноборони США та компанією SAFE Boats International на виготовлення патрульний катерів Mk VI. Вартість угоди становить $19,96 млн та передбачає виготовлення двох катерів спеціально для України.

Читайте також: ​Міноборони оголосило конкурс на легкий позашляховик, який замінить "уазики"