xcounter
#

США готуються до передачі Україні шести патрульних катерів Mark VI

2472
Рубка патрульного катеру Mark VI
Рубка патрульного катеру Mark VI

Новітні бойові човни будуть передані Збройним силам в рамках безпекової допомоги США

Відповідну інформацію оприлюднив у своєму Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання. Це підвищить спроможності, допоможе протистояти наявним і потенційним загрозам у Чорному і Азовському морях", - відзначив він.

Читайте також: У ВМСУ визначились з тим, які саме закордонні кораблі їм потрібні
катер Mark VI
Сторожовий катер Mk VІ

За словами міністра, шість човнів будуть оплачені американським урядом, а 10 Міноборони України прийдеться купляти за власні гроші.

"Шість катерів вже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Решту Україна зможе придбати у США за кошти оборонного бюджету", - повідомив він.

катер Mark VI
Патрульний катер Mark VI в 3D. Добре можна роздивитися гарматно-стрілецьке озброєння човна

Нагадаємо, вперше про майбутнє придбання американських патрульних катерів Mk VI заговорили наприкінці минулого року. Згодом (у травні цього року) інформацію про переговори щодо придбання такого озброєння підтвердив Посол України в США Володимир Єльченко.

Своє чергою, у червні ц.р. стало відомо, що Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (DSCA) направило до Конгресу США повідомлення про майбутній планований продаж Україні по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів (FMS), 16 нових човнів.

катер Mark VI
Катер може бути оснащений кількома 25/30 мм гарматами та кулеметами меншого калібру

При цьому загальна вартість техніки орієнтовно оцінювалась у $600 млн. Окрім власне човнів в цю суму входила вартість озброєння та окремих видів оснащення для них.

катер Mark VI
Рубка та посадкові місця патрульного катеру Mark VI

Варто додати, що патрульні катери Mark VI стоять на озброєнні ВМС США з 2016 року (наразі відомо про закупівлю 12 одиниць). Вони призначені для захисту прибережної акваторії, розвідки та підтримки сил спеціальних операцій. Бойовий човен з тоннажем у 72 т та довжиною 25 метрів розвиває швидкість до 45 вузлів та має автономність ходу у 1100 км.

BGM-176B Griffin
Патрульний корабель USS Firebolt (PC-10) класу "Циклон", один з тих, на якому встановлена морська ракетна система Raytheon BGM-176B Griffin. Такою системою можуть бути обладнані й катери Mark VI

Човни можуть бути озброєні 25/30 мм автоматичними гарматами та кулеметами калібру 12,7 й 7,62. Крім того, опціонально можливе оснащення Mk VI керованими ракетами Raytheon BGM-176B Griffin з дальністю 8-10 км.

Читайте також: ​Україна закупить у США три великих партії озброєння до кінця 2020 року, а також отримає кораблі Mark VI