xcounter
#

Потопити усі кораблі ворога: як 90-мм гармата від корпорації "ТАСКО" посилить український флот

20360
Російські кораблі на рейді окупованого Севастополя – Україна повинна мати можливість протистояти кораблям РФ
Російські кораблі на рейді окупованого Севастополя – Україна повинна мати можливість протистояти кораблям РФ

Зараз "москітний флот" України оснащений гарматами калібру 30 мм, бойовий ефект від яких - мінімальний. Водночас якщо на наші кораблі установити 90-мм гармату ТСК-90, тоді "москітний флот" зможе протидіяти ворогу і завдяки своїй бортовій артилерії, впевнені у корпорації "ТАСКО"

Корпорація "ТАСКО" продовжує роботи над 90-мм гарматою ТСК-90 й планує протестувати її вже влітку цього року. Про це Defense Express розповів президент корпорації "ТАСКО" Валерій Павлюков.

Гармата ТСК-90
Ось так гармата від "ТАСКО" виглядала у 2018 році. Якою вона є сьогодні? Читайте невдовзі на сторінках Defense Express

"Сьогодні ми успішно працюємо над закінченням виготовлення цього виробу, нещодавно отримали перший зразок відпрацювання технології нарізки ствола, яку зробили за допомогою нашого інструменту. Залишилося ще трошки цей процес удосконалити й можна буде тестувати нашу гармату. Гадаю, це буде вже влітку цього року", – зазначив Павлюков в інтерв’ю нашому виданню (повна версія розмови буде опублікована у черговому номері журналу Defense Express).

Читайте також: "Залізне жало": Ізраїль випробував високоточний мінометний боєприпас з лазерним наведенням і GPS (відео)
Сторожовий корабель
Нещодавно РФ в окупованому Криму повернула в стрій 39-річний фрегат

Вперше ця гармата була представлена у 2018 році на виставці "Зброя та безпека". Вона призначена для встановлення як на бронетранспортерах, БМП чи плаваючих танках, так і на катерах тощо вагою від 7 тонн.

Водночас найбільш ефективною ця гармата має бути саме на кораблях, зазначає Павлюков: "Наш так званий "москітний флот" зараз озброюють неефективними проти російського флоту 30-мм гарматами. Але якщо на ці "москіти" поставити нашу гармату, вона зможе потопити будь-який російський корабель".

Річ у тім, що 90-мм боєприпас для цієї гармати вміщує 1,05 кг вибухової речовини (для прикладу: 30-мм вміщує лише 50 грамів). "Кумулятивний боєприпас 90 мм може пробивати броню товщиною 130 мм, а бронебійно-підкаліберний – 120 мм, що дозволяє "москітному" флоту ефективно боротися з великими кораблями ворога, які він має у Азовському та Чорному морях", – пояснює Павлюков.

Гармата ТСК-90
Гармата від "ТАСКО" була представлена у 2018 році. Влітку 2021 року її мають протестувати, як стверджують у компанії

Також у корпорації "ТАСКО" для цієї гармати планують створити програмовані боєприпаси – на кшталт тих, що робить Rheinmetall: "Вони [Rheinmetall – прим. DE] мені років 12-15 тому пропонували організувати виробництво аналогічних боєприпасів калібру 30 мм, але він коштував понад $1000 і такий боєприпас не зацікавив МО України".

Максимальна дальність пострілу гармати – до 17 км, вага – 380 кг. Також під цю гармату фахівці компанії розробляють бойовий модуль вагою близько 2 тонн.

Читайте також: Військові США у Польщі провели випробування програмованих боєприпасів Mk310, які підходять для БТР Rosomak та БМП Borsuk