xcounter
#

Велика Британія "оптимізує" оборонний бюджет: "під ніж" підуть закупівлі F-35 та сухопутні війська

3489
Британська армія й так має найменший в Європі парк танків у 227 одиниць, а їх стане ще вдічі менше
Британська армія й так має найменший в Європі парк танків у 227 одиниць, а їх стане ще вдічі менше

Уряд країни хоче скоротити чисельність "класичних" літальних апаратів і парку бронетехніки, а рекордно збільшений оборонний бюджет – натомість витратити на купівлю ударних дронів, безпілотних винищувачів та кібер-систем

У листопаді 2020 року уряд Великої Британії заявляв, що військо країни у наступні чотири роки отримає додатково 16 мільярдів фунтів стерлінгів (понад 21 млрд доларів США). Таким чином оборонні затрати країни виростуть на 10% та досягнуть рекордного за 30 років рівня.

Зокрема, Велика Британія на початок 2021 року могла вже похвалитись завершеною програмою модернізації флоту гелікоптерів Chinook

Тепер британське військово-політичне керівництво говорить про дещо протилежні плани: попри заявлене збільшення оборонного бюджету, країна скорочуватиме свої "класичні" види озброєнь та військ.

Читайте також: Міністр оборони Британії пояснив, чому вразлива його армія і небезпечна Росія, згадав про Україну та ефект турецьких безпілотників

Зокрема до 2030 року чисельність сухопутних військ Великої Британії скоротиться від 82 тисяч до 70 тисяч багнетів. Хоча в нинішніх умовах, для забезпечення повноцінної обороноздатності, Великій Британії потрібні сухопутні війська чисельністю одразу 100 тисяч багнетів.

Хоча ще п'ять років тому правляча партія Великої Британії озвучувала зобов'язання не зменшувати чисельність сухопутних військ менш ніж 80 тисяч багнетів

Це – аж ніяк не єдина "оптимізація", запланована для сухопутної компоненти збройних сил Великої Британії.

Відомо, що військово-політичне керівництво цієї країни також планує скоротити число бронетанкових бригад від чотирьох до двох, остаточно відмовитись від програми модернізації парку БМП Warrior, та повністю розформувати або ж суттєво скоротити штатну чисельність 23 батальйонів. Більш того – керівництво британської армії планує наприкінці 2020-х років радикально скоротити чисельність своєї самохідної артилерії, і замінити її ударними безпілотниками та"роями" барражуючих боєприпасів.

Керівництво збройних сил Британії уже заявило план купити 16 комплексів Bayraktar TB2

"Урізання" планується і по частині "авіаційної" складової. Зокрема, Велика Британія скоротила план по закупівлі винищувачів F-35 усіх модифікацій від 138 літаків до 48 літаків, і цього буде недостатньо навіть щоб повноцінно укомплектувати авіагрупи обох авіаносців Королівських ВМС.

Також із складу ВПС Великої Британії буде виведено 24 винищувачі Typhoon, 14 транспортних літаків C-130J Hercules та 45 транспортних гелікоптерів. При цьому із транспортного авіафлоту в строю мають лишитись лише літаки А400М та гвинтокрили Chinook.

Таким чином, британське Міноборони хоче вивільнити ресурси та спрямувати їх на програму британського винищувача Tempest.

Воєнно-політичне керівництво Великої Британії вирішило навіть замахнутись на "святе" - тобто на чисельність Королівських ВМС, котрі є основним інструментом проектування сили закордоном для британських збройних сил.

Зокрема, передбачається, що в середині 2020-х років Британія виведе із бойового складу флоту третину своїх фрегатів "Тип 23" та половину флоту атомних підводних човнів.

Заявлені плани по скороченню плавскладу атомних субмарин та фрегатів суттєво звужують бойові здатності авіаносних ударних груп Королівських ВМС

Уряд Великої Британії хоче, щоб збройні сили країни були готові до ведення "війн майбутнього" та були гнучкіші в проектуванні сили.

Але з іншої сторони – озвучені плани скорочення "класичних" видів зброї ставлять під загрозу здатність Туманного Альбіону самостійно обороняти свою територію. Тому - Британія буде вимушена вести менш незалежну, та більш лояльну до своїх партнерів зовнішню політику.

Велика Британія уже заявила, що приєднується до французько-німецької програми Eurotank
Читайте також: Туреччина розширяє геополітичні амбіції: Анкара намагалась купити у Великої Британії авіаносець