xcounter
#

Туреччина розширяє геополітичні амбіції: Анкара намагалась купити у Великої Британії авіаносець

4419
Туреччина обговорювала варіант купівлі новітнього корабля Queen Elizabeth
Туреччина обговорювала варіант купівлі новітнього корабля Queen Elizabeth

Натомість британці пропонували уряду Туреччини власну допомогу в будівництві авіаносного корабля на турецьких потужностях

Уряд Туреччини у 2020 році вів консультації з владою Великої Британії по темі придбання нових авіаносних кораблів.

Особи, причетні до перемовин, стверджують, що турецькі перемовники виражали бажання своєї країни придбати у Великої Британії або новітній авіаносець типу Queen Elizabeth, або ж "списаного британського авіаносця", пише портал Middle East Eye.

Читайте також: ​США зупиняє скорочення військового контингенту у Німеччині
На цьому фото зображені одразу два новітні британських авіаносці - Queen Elizabeth та Prince of Wales

В результаті, як стверджує видання, учасники консультацій від Британії відмовили своїм турецьким партнерам за обома пунктами – купівля нового або ж придбання старого авіаносця. Але Туманний Альбіон запропонував свою технічну допомогу для будівництва авіаносного корабля для ВМС Туреччини на турецьких же потужностях.

"Після консультацій з британським урядом Туреччина вирішила побудувати власний корабель, а не купувати його", - стверджує портал.

Придбання власного авіаносця цілком лягає в канву тих "геополітичних маневрів", які виконала Анкара за останні декілька років, доповнює Middle East Eye.

"Авіаносні" амбіції Анкари не стримує факт відсутності в Туреччини власного палубного літака, і також - відмова США постачати "корабельні" F-35B

Туреччина уже створила власні військові бази в Катарі, а також біля Могадішо (Сомалі) для підготовки місцевих військових. У 2020 році Туреччина змогла також вдало для себе виконати перекидання власного контингенту військ у Лівію.

Також у 2020 році турецькі військові продемонстрували, що за потреби можуть оперативно перекидати свої ескадрильї ударних літаків F-16 у чутливі для себе райони.

В свою чергу, придбання власного авіаносного корабля дозволило би Анкарі проектувати свій геостратегічний вплив за межі Середземного моря. Тим більш, що Туреччина уже зробила перший крок для побудови власного авіаносного флоту. Як раніше розповідав Defence Express, Туреччина у 2021 році планує ввести у стрій своїх ВМС універсальний десантний корабель TCG Anadolu, котрий фактично слугуватиме легким авіносцем.

Корабель Anadolu - перший крок Анкари на шляху втілення "авіаносних" амбіцій

За початковим задумом, авіагрупа TCG Anadolu мала би складатись із винищувачів F-35. Втім, після санкцій США, проголошених у грудні 2020 року, Туреччина розглядає інший варіант – озброїти TCG Anadolu важкими безпілотними літальними апаратами Akinci.

При цьому – Туреччина та Британія ведуть тісну співпрацю в сфері оборонних технологій. Наприклад – як раніше розповідав Defence Express, військові Великої Британії висловили зацікавлення також придбати для своїх потреб комплекс Bayraktar TB2, він привабив своєю високою ефективністю та доволі невисокою ціною – від одного до двох мільйонів доларів за одиницю.

Для порівняння: один БПЛА ProtectorRGMK1 американського виробництва коштує понад 20 мільйонів доларів кожен. Власне, ці ж самі дрони і збирались купувати за своїми початковими планами британські військові.

Іспанський УДК "Хуан Карлос" - прототип турецького корабля Anadolu

У свою чергу, турецька оборонна промисловість веде переговори веде переговори з британським виробником двигунів Rolls-Royce щодо можливої поставки силових установок для перспективного турецького винищувача п'ятого покоління TF-X. І також – спільного британо-турецького виробництва авіаційних двигунів.

Втім, Велика Британія зараз об’єктивно не має таких авіаносних кораблів, які б Туманний Альбіон міг продати Анкарі. Перший новітній авіаносець - HMS Queen Elizabeth та його ударна група на початку січня 2021 досягли стану початкової оперативної готовності.

Велика Британія уже запланувала на 2021 рік похід своєї ударної групи на чолі з авіаносцем Queen Elizabeth

Цей статус свідчить, що усі складові авіаносної ударної групи HMS Queen Elizabeth – сам авіаносець, його авіагрупа, кораблі та субмарини супроводу – об’єднані в єдине ціле та можуть між собою успішно взаємодіяти, зокрема забезпечувати протичовнову оборону флагмана групи. Роботи по вводу в стрій другого однотипного корабля - авіаносця Prince of Wales – знаходяться на фінальній стадії.

А "вживаних" авіаносців Велика Британія уже не має. Усі три кораблі-попередники авіаносців типу Queen Elizabeth, тобто авіаносні кораблі типу Invincible - Ark Royal, Illustrious та власне Invincible – були утилізовані на брухт в самій Туреччині, на верфі Аліага – у 2011,2013 та 2016 роках відповідно.

Авіаносці типу Invincible увійшли в стрій британських ВМС на початку 1980-х років та відслужили свій належний строк служби
Читайте також: General Dynamics на чверть збільшить число працівників, щоб поставити флоту США 21 субмарину