xcounter
#

Обдурити людину та штучний інтелект: камуфляж наступного покоління для британських танків

2612
Танк Challenger 2. Фото: Британська армія
Танк Challenger 2. Фото: Британська армія

Сухопутні війська Великобританії шукають новий камуфляж для своїх танків

Британські збройні сили запустили програму Multi-Coloured Camouflage Scheme (MCDCS) для розробки камуфляжу нового покоління, який має сховати бойові машини від ворожих датчиків. Про це повідомляє Defence Blog.

Так, згідно з нещодавнім пресрелізом служби, поштовхом до запуску програми MCDCS став досвід, отриманий британськими військами в Естонії, уроків з експерименту Streetfighter королівського танкового полку, а також необхідністю ховатися, "обдурювати" ворога та виживати на сучасному полі бою.

Читайте також: ​Польща розглядає американські танки Abrams на заміну Т-72 та PT-91 Twardy

Challenger 2 Велика Британія танк
Танк повинен бути максимально непомітним для ворога

Британська армія визнає, що в бою танки знищуються з напрочуд короткої дистанції й збереження бойових спроможностей важкої бронетехніки важливе для успіху на полі бою.

Програма MCDCS розвивають одразу три організації: ATDU, Лабораторія оборонної науки та технологій і Танковий музей. Мета проєкту – створення маскування для танка, яке зможе "обдурити" як око людини, так й інструменти, створені на базі штучного інтелекту.

Танк Challenger 2
Challenger 2 у новому камуфляжі. Фото: Британська армія

Так, основні елементи камуфляжу були визначені за допомогою архівної інформації з Танкового музею, зокрема зі схем камуфляжів "осліплюючих" кораблів часів Першої світової війни, проєктів, які практикувалися у Західній Пустелі під час Другої світової війни, а також експерименти 1960-70-х років.

Танки Mark 4
Британські легкі танки Mark VI в Західній пустелі, 1940 рік

Згодом Лабораторією були представлені найсучасніші лакофарбувальні матеріали, які забезпечують низький рівень виявлення радарами та високе розсіювання тепла.

Зрештою, військові, що базуються в Армійському центрі бронетехніки, який оснащений різними типами сенсорного обладнання, змогли протестувати камуфляж: під час випробувань MCDCS значно зменшив як виявлення танків, так і розпізнавання на критично близьких дистанціях (400-1500 метрів).

Читайте також: Кремль озвучив деталі замовлення на поставку Т-14 "Армата": техніки вистачить лише на два батальйони