xcounter
#

Британія відправила у похід авіаносну групу, її кораблі прийдуть на захист України

2583
Британська Carrier Strike Group 21 вийшла у море вчора, 22 травня, з порту міста Портсмут
Британська Carrier Strike Group 21 вийшла у море вчора, 22 травня, з порту міста Портсмут

Похід триватиме 28 тижнів та завершиться до грудня 2021, загалом кораблі британської АУГ відвідають майже 50 країн світу

Учора, 22 травня, Королівські ВМС Великої Британії вперше за 38 років відправили у дальній похід свою авіаносну ударну групу на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth - Carrier Strike Group 21 (CSG 21).

Про це сповіщає британський он-лайн ресурс Navy Lookout.

Читайте також: Польща стала новим покупцем Bayraktar TB2

Окрім флагмана, до складу Carrier Strike Group 21 (CSG 21) входять два есмінці Type 45 - HMS Defender та HMS Diamond, два фрегати Type 23 - HMS Kent та HMS Richmond, два допоміжні корабля Fort Victoria та Tidespring та атомний підводний човен класу Astute, що озброєний крилатими ракетами Tomahawk.

До цієї формації також входитимуть американський есмінець USS The Sullivans типу Arleigh Burke та голландський фрегат Evertsen.

Офіційна інфографіка Королівських ВМС Великої Британії, яка відображає склад Carrier Strike Group 21 (CSG 21)

Відомо, що на початку або в середині червня британська Carrier Strike Group 21 (CSG 21) проходитиме Середземне море.

І у цей проміжок часу група кораблів у складі одного британського фрегата Type 23, одного есмінця Type 45 Королівських ВМС та фрегат протиповітряної оборони HNLMS Evertsen військово-морських сил Голландії має зайти у Чорне море для захисту України від можливої агресії РФ.

Голандський фрегат ППО HNLMS Evertsen, літаки та гвинтокрили авіагрупи HMS Queen Elizabeth

Авіагрупа HMS Queen Elizabeth загалом складатиметься із 18 винищувачів F-35B, із яких вісім – належатимуть Королівським ВМС, інші 10 – авіації Корпусу морської піхоти США. Ці літаки будуть залучені для виконання авіаударів по бойовикам ІДІЛу в Іраку.

Окрім цього, до складу авіагрупи HMS Queen Elizabeth входитимуть чотири штурмові гвинтокрили AW159 Wildcat, сім протичовнових гвинтокрилів Leonardo Merlin Mk2 та три гвинтокрили Commando Merlin Mk4.

Британські ВМС наголошують, що зібрали рекордну для себе кількість морських гвинтокрилів для забезпечення походу Carrier Strike Group 21 (CSG 21)

До моменту виходу в море Carrier Strike Group 21 (CSG 21) пройшла інтенсивну бойову підготовку, яка включала у себе відбиття атаки "катерів-камікадзе" умовного противника (таку роль виконали патрульні катери Королівських ВМС, і тут очевидний натяк на можливу загрозу від іранського флоту).

Королівські ВМС відпрацьовують взаємодію своїх авіаносних та амфібійних сил союзників

Також – як розповідав Defence Express, британська авіаносна група в рамках навчань Exercise Strike Warrior відпрацювала відбиття атаки АУГ умовного противника, роль якої зображала тактична група флоту США на чолі з універсальним десантним кораблем Iwo Jima.

Фрегат HMS Richmond та атомна субмарина типу Astute із складу Carrier Strike Group 21 (CSG 21)

Напередодні виходу в море Carrier Strike Group 21 (CSG 21) борт авіаносця HMS Queen Elizabeth усе воєнно-політичне керівництво Великої Британії.

Зокрема, в п’ятницю 21 травня на борт цього корабля прибули прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, міністр оборони Бен Уоллес, перший лорд Адміралтейства адмірал Тоні Радакін та генерал-маршал повітряного флоту сер Майк Вігстон.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон на палубі авіаносця HMS Queen Elizabeth

У суботу 22 травня корабель HMS Queen Elizabeth відвідала Королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Для неї керівництво Carrier Strike Group 21 (CSG 21 провело брифінг щодо майбутніх своїх дій у водах Світового океану.

І також – очільниця британської монархії мала змогу поспілкуватись із усім екіпажем авіаносця в 1700 осіб.

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ на палубі авіаносця HMS Queen Elizabeth
Читайте також: Хорватія закупить 12 винищувачів Rafale: несподівано, але факт