xcounter
#

Польща стала новим покупцем Bayraktar TB2

4263
Поставки перших літальних апаратів стартують уже в 2022 році
Поставки перших літальних апаратів стартують уже в 2022 році

Це стало логічним фіналом програми Gryf, котре польське Міноборони вело більше трьох років

Польща уклала контракт на поставку чотирьох розвідувально-ударних комплексів Bayraktar TB2, котрі суммарно включають в себе 24 безпілотних літальних апарати. Поставки БПЛА мають стартувати у 2022 році.

Про це Міністерство оборони Польщі сповістило у своєму профілі на Twitter.

Читайте також: У кого в світі зараз найбільше ударних дронів: аналіз від Aviation Week

Таким чином, в результаті декілько років зусиль та перемовин Польща стане уже п’ятим користувачем комплексу Bayraktar TB2.

До цього одними із перших покупців такої безпілотної системи стали Катар та Україна. Контракт на поставку Bayraktar TB2 для українського війська був укладений в 2018 році, після декількох років "технічних" перемовин.

Безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2 Збройних Сил України

При цьому слід наголосити, що турецька Baykar Defence виграла жорстку конкуренцію за право поставки своїх БПЛА для польській армії.

Деякі деталі передісторії купівлі Bayraktar TB2 для збройних сил Польщі розкрило польське профільне видання Defence 24 у своїй публікації від 20 травня цього року.

Перший натяк на можливу купівлю комплексів Bayraktar TB2 міністр оборони Польщі дав буквально три дні назад, 19 травня 2021 року

Купувати розвідувально-ударні БПЛА для свого війська польське військо запланувало в рамках програми Gryf, про існування якої оборонне відомство Польщі вперше публічно заявило у березні 2018 року.

Зокрема, тоді міністр оборони країни Войцех Скуркевич заявив, що у 2022 році Польща планує отримати до 6 комплексів, які включатимуть в себе сумарно до 24 безпілотних літальних апаратів.

Армія Польщі поки не може похизуватися достатньою кількістю БПЛА

При цьому в якості ймовірних варіантів для купівлі розглядались також безпілотні комплекси Hermes 450 від ізраїльської фірми Elbit та Shadow M2 від американської корпорації Textron.

Автори порталу Defence 24 також вирішили акцентувати, що прийняття на озброєння комплексу Bayraktar TB2 дозволить Польщі розширити свою оборонну співпрацю із Україною.

Безпілотний літальний апарат Hermes 450

І також – висловлюють припущення, що поставки Bayraktar TB2 стануть стимулом для розширення оборонної співпраці між Польщею та Туреччиною.

Зокрема в тому ракурсі, що турецькі компанії захочуть взяти участь у програмі Kruk по оновленню вертольотного парку польської армії.

В лютому 2021 року турецька оборонна компанія Turkish Aerospace презентувала безпілотний ударний гелікоптер Т629, основою для якого став серійний ударний гвинтокрил T129 ATAK
Читайте також: Міні-ракета для мікро-БпЛА: турецьке рішення, яке працює (відео)