xcounter
#

До України із Балкан прямує одразу батальйон "російських" Т-72А (відео)

63417
Танк Т-72А збройних сил Північної Македонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк Т-72А збройних сил Північної Македонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Одна із країн регіону вирішила "задонатити" весь свій танковий арсенал для ЗСУ

Міністерство оборони Північної Македонії ухвалило рішення передати Збройним Силам України 31 танк типу Т-72А, частина з яких уже прямує до нашої країни. Ці танки македонська армія отримала в 2000 році від РФ, коли сама Македонія воювала проти албанських сепаратистів.

По суті, Північна Македонія віддає ЗСУ весь танковий арсенал. Якщо заглянемо в довідник The Military Balance за 2021 рік, то побачимо – македонське військо чисельністю 8 тисяч "багнетів" має лише 31 танк Т-72А, 11 машин БМП-2 різних модифікацій, 200 гусеничних та колісних бронетранспортерів.

Читайте також: Словенія поставила Україні югославську копію радянської БМП-2

Міноборони Північної Македонії стверджує, що їх Т-72А пройшли модернізацію до рівня "танка третього покоління", мають композитну броню та новітню систему управління вогнем. Але, мовляв, за декілька років, македонські військові і так планували від цих танків відмовились, бо начебто мають отримати значно досконаліші машини. І тут схоже, що у Скоп’є виникли з Берліном якісь домовленості про поставку Leopard 2 - у відкритому доступі нема даних, що Північна Македонія з оборонним бюджетом в 10 млн доларів щороку планує купити танки "на ринкових умовах".

До слова, на складах македонської армії зберігаються одразу 8 гвинтокрилів типу Мі-24, частина з яких свого часу була придбана в Україні. Хотілось би сподіватись, що Північна Македонія "задонатить" нашій країні і таку частину свого "надлишкового військового майна".

Танк Т-72А збройних сил Північної Македонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Польща продовжує посилювати Україну "бронею", тепер пішли БМП-1 (відео)