xcounter
#

Чим настільки крутий корейський танк K2, що його замовила Польща та почала приглядатися Словаччина

Корейський танк K2 (фото: Korea Defense Blog)
Корейський танк K2 (фото: Korea Defense Blog)
50414

K2 - перша проба "пера" корейського оборонно-промислового комплексу, який вийшов більш ніж цікавим та має виключні характеристики

Корейський танк K2 схоже починає впевнене крокування Європою. Масштабне замовлення зробила Польща, одразу на 180 одиниць за 3,37 млрд доларів з подальшою локалізацією, а після цього логічний інтерес висловила Словаччина.

Для корейського танкобудування, якому ще на початку цього року власна Адміністрація програми оборонних закупівель винесла вирок, що виробництво танків буде припинено через два роки, після закриття потреби корейської армії - це дещо більше ніж "рятувальне коло".

Читайте також: Німеччина оголосила новий пакет допомоги, "потрошку" Mars II, PzH 2000 та бронемашин Dingo

Тим паче, що до цього Корея могла розраховувати лише на можливість домовитись відносно локалізації виробництва K2 у Єгипті та намагалась посунути Leopard 2 у Норвегії. Тому саме час уважніше придивитися до K2.

Ходові характеристики танка K2

Танк K2 для Кореї став першим справжнім викликом у танкобудування, бо до цього максимумом була локалізація та модернізація американського Abrams K1. Його розробка розпочалась у 1995 році, але до серії танк дійшов у 2014 році зі зсувом "вправо" на 2-3 роки від запланованого.

Причиною якраз стала спроба поставити власний силовий блок доведення якого тривала до рівня початку 2020-х років. Тому умовно можливо розділити партії корейських K2 для власних збройних сил на три види.

Перша зі 100 одиниць з німецьким силовим блоком з дизеля MTU MT883 Ka-501 на 1500 к.с. та трансмісії Renk HSWL 295TM (5 передач переднього та 5 заднього ходу). Друга на 106 одиниць - з власним 1500-сильним дизелем DV27K та "коробкою" Renk. А третя на 54 машини з виключно вітчизняним силовим блоком з DV27K та власною трансмісією EST15K (6 передач переднього та 3 заднього ходу).

Корейський танк K2 (фото: Korea Defense Blog)
K2 сміливо можливо вважати доволі рухливою машиною (фото: Korea Defense Blog)

Ці агрегати забезпечують вкрай високі ходові якості K2, який важить значно менше західних аналогів - 55 тонн. Це вже дає доволі високий показник питомої потужності на рівні 27,2 к.с/т. Для розуміння у Leoprad 2A7 цей показник на рівні 22,2 к.с/т., в останніх версіях Abrams - 23,8 к.с/т., а у Т-90М "Прорыв" - 23,5 к.с/т. Максимальна швидкість K2 до 70 км/год, по ґрунту - 50 км/год, розгін до 32 км/год за 7 секунд.

За плавність ходу відповідає гідропневматична підвіска, у результаті K2 здатний на таке:

Звісно це було зроблено не для тестів на дорогах, а через гірський рельєф Кореї із необхідність ведення вогню зі зворотних схилів.

танк K2
Показові можливості підвіски K2 (фото: bemil.chosun)

Рівень захисту танка танка K2

Звісно, коли мова йде про вагу у 55 тонн то логічним питанням буде рівень захисту машини. Бо всі західні конкуренти почали впевнено перетинати межу у 60-тонн ще на рівні 2000-х років. Але Корея перед створенням машини мала доволі вагомий досвід експлуатації закуплених у 90-х роках у РФ Т-80У з динамічним захистом та Abrams з його комбінованою бронею.

танк K2
K2 має комбіноване модульне бронювання з елементами ДЗ та NERA (фото: Korea Defense Blog)

Тому K2 отримав, як ДЗ, так комбіноване бронювання модульного типу, до якого додались ще й NERA елементи. В результаті фігурує інформація про здатність танка витримати постріл у лобовій проекції зі 120-мм гармати з довжиною 55 калібрів.

Окрім традиційних сенсорів лазерного випромінювання розробники також додали до K2 міліметрову РЛС. Вона розміщується у вилицях башти й відповідає за пошук загроз (інтеграція у систему управління вогнем - під питанням) на кшталт протитанкових ракет та снарядів. При загрозі йде автоматичний пуск аерозольних пасток, які закривають танк у всіх спектрах.

танк K2
Сучасна димова завіса у виконанні K2 (фото digital+)

Фактично від цього до повноцінного комплексу активного захисту залишається один єдиний крок, який, скоріш за все, буде зроблений в адекватних часових межах.

Вогнева потужність K2

Звісно такий просунутий танк отримав і головний "інструмент" належної якості - 120-мм гладкоствольну L55 від Rheinmetall, ліцензійне виробництво якої здійснює World Industries Ace Corporation.

Але корейці у K2 об'єднали її з автоматом заряджання, який видає вкрай високий темп стрільби у 10 (за деякими джерелами навіть 15) пострілів за хвилину. Він схожий за принципом на автомат заряджання французького AMX-56 Leclerc, тобто постачання снарядів здійснюється з забаштової ніші, яка відокремлена від екіпажу та має спеціальні вишибні панелі.

танк k2
До речі, один з варіантів подальшої модернізації K2 - збільшення калібру до 130 чи 140 мм (фото: Korea Defense Blog)

Точність вогню K2забезпечується сучасним прицільним комплексом з тепловізійним каналом та лазерним далекоміром. Декларується можливість автосупроводження цілі на дальності до 10 км, а швидкість наведення дозволяє уражати навіть низьколітаючі повітряні цілі зі 120-мм гармати (звісно не надзвукові винищувачі). У розпорядженні командира є повноцінний панорамний приціл з усім необхідним набором сенсорів.

Водночас ще одна особливість K2 - автоматизована система управління танковим підрозділом, яка дозволяє розподіляти цілі між машинами. А для любителів високоточного озброєння у танках - до арсеналу K2 інтегровано розумний боєприпас KSTAM, який фактично є прямим 120-мм аналогом SmArt 155, який містить самонавідний уражаючий елемент з ударним ядром. Цей снаряд був створений у співпраці з Diehl і дозволяє знищувати техніку противника на дальності до 8 км.

Таким чином K2 цілком можливо вважати більш ніж цікавим зразком сучасних танків, який відрізняється одночасно всіма можливими параметрами для будь-якого танка: вогневою потужністю, рухливістю та бронюванням. Єдине питання - ціна.

K2 танк
Оновлений варіант K2, який Корея пропонує Норвегії (фото: Korea Defense Blog)

Для власної армії його вартість становила близько 8 млн доларів за одиницю. Контракт з Польщею демонструє й зовсім фантастичний показник у 18,7 млн доларів.

Читайте також: Дистанційна війна: чим Україна може відповісти на ракетний терор РФ - не тільки про "Сапсан" та "Коршун"