xcounter
#

Словаччина "пересідатиме" з радянських Т-72 на південнокорейські К2, Leopard 2 "цікавить не так сильно"

10406
Південнокорейські танки K2 Black Panther, ілюстративне фото з відкритих джерел
Південнокорейські танки K2 Black Panther, ілюстративне фото з відкритих джерел

Братислава робить кроки, щоб уніфікувати свою та польську армію

Делегація із Словаччини на чолі з міністром оборони Ярославом Надьом зараз перебуває у Південній Кореї. Урядовці відвідають виставку DX Korea 2022, підприємства по виробництву танків К2 та навчально-бойових літаків FA-50, та відвідають стрільби на полігоні Почеон. Програма візиту вказує, що Словаччина хоче купити саме К2 та FA-50 для посилення свого війська в проміжку до 2035 року, пише польський портал Defence24.

Автори видання вказують, що військові Словаччини "деякий час" назад розглядали варіант замінити свої 30 танків Т-72 саме південнокорейськими танками К2, хоча такий намір ніде поки не формалізовано. Поляки впевнені, що навіть якщо Німеччина "нашкребе" декілька танків Leopard 2A4, Словаччина все рівно придбає танки саме у Південній Кореї.

Читайте також: Польща підписала з Кореєю угоду на 5,7 млрд доларів: отримає сотні танків K2 та САУ K9А1
Танки Т-72 збройних сил Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

У випадку із навчально-бойовими FA-50 ситуація рівно навпаки: в минулому 2021 році словацька державна компанія Letecke opravovne Trencin (LOTN) підписала меморандум із Korea Aerospace Industries (KAI) про спільний експорт літаків цього типу.

Зараз ВПС Словаччини мають в своєму розпорядженні шість L-39CM та два L-39ZAM, їм потрібна заміна, бо для підготовки пілотів для майбутніх F-16 потрібна сучасна "літаюча парта". В цьому ракурсі FA-50 підходить ідеально.

Південнокорейські FA-50, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори Defence24 прямо пишуть, що такі кроки Братислави свідчать про намір уніфікувати словацьку та польську армію. Тому поляки говорять, що будуть уважно стежити за перебігом "збройного" турне урядовців Словаччини в Південній Кореї.

Читайте також: Польща закупила корейські FA-50: 58 млн доларів за легкий винищувач без далекобійного озброєння