xcounter
#

Польща підписала з Кореєю угоду на 5,7 млрд доларів: отримає сотні танків K2 та САУ K9А1

Польща стане другим оператором корейського танка K2
Польща стане другим оператором корейського танка K2
3143

Від початку перемовин до твердого контракту на танки K2 та САУ K9А1 пройшло всього декілька місяців, а перші машини вже надійдуть до кінця року

Польща зробила важливий крок в оновлення своїх сухопутних військ і підписала угоду з Кореєю щодо танків та САУ. Договір передбачає закупівлю 180 танків K2 та 212 самохідних артилерійських установок K9А1.

Вартість контракту, до якого також включено значна кількість боєприпасів, навчання, логістика та інші послуги оцінений у понад 5,7 млрд доларів, повідомляє Defense24. І це лише перший етап співробітництва Варшави та Сеула, бо надалі воно буде лише розширюватись, як за рахунок закупівлі іншого озброєння, включно з ракетними системами K239 Chunmoo та легкими винищувачами KAI FA-50, так і шляхом локалізації виробництва корейської зброї у Польщі.

Читайте також: У США взялися за ракети GMLRS: 400 млн на поповнення запасів, ще 200 млн – на розширення та пришвидшення

Важливо зазначити темп, з яким ці контракти відмічені - від перемовин до твердого контракту пройшло лише три місяці. Також для Варшави важливо й те, що перші десять танків K2 та 24 САУ K9А1 надійдуть до війська польського ще до кінця цього року.

Танк K2 є виключно корейською розробкою, він має вагу у 55 тонн, 1500-сильний двигун та 120-мм гармату з довжиною ствола у 55 калібрів. Особливістю машини є автомат заряджання та довершена система управління вогнем, а також високий рівень захисту, який забезпечується застосуванням, як елементів динамічного захисту, так і пасивного (NERA).

Також раніше стало відомо, що за 180 танків K2 Варшава готова віддати 3,37 млрд доларів, що означає цінник за одну машину на рівні 18,7 млн доларів. Єдине пояснення такої надвисокої вартості за машину лише те, що у контракті додатково обумовлена локалізація виробництва машин, за непідтвердженою інформацією, Польща має право виготовити 1000 одиниць локалізованих К2PL.

Враховуючи строк виконання контракту до 2025 року, отримання та замовлення у США танків Abrams у загальній кількості 366 одиниць та близько 250 Leopard 2, Польща планує вийти на позначку у 800 сучасних основних бойових танків у строю вже через три роки.

Abrams Польша
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак на фоні Abrams, які Варшава має у найближчі три роки отримати 366 одиниць

Відносно K9А1 - то це "класична" 155-мм САУ з довжиною ствола 52 калібри, яка має темп вогню у шість пострілів за хвилину і може вести вогонь активно-реактивними снарядами на відстань до 40 км. За рухливість 47-тонної САУ відповідає 1000-сильний двигун. Важливий аспект для Польщі полягає в тому, що шасі цієї артсистеми вже локалізовано і використовується у САУ Krab.

Важливий аспект, який відрізняє цю САУ від британської AS-90, бойова частина якої застосовується у Krab полягає у більшій автоматизації заряджання, де "ручна робота" зведена до мінімуму вкрай цікавими рішеннями.

Відносно вартості контракту на K9А1, то разом із всіма супутніми послугами та боєприпасами, 212 САУ коштуватимуть Варшаві 2,4 млрд доларів, а завершення постачання оцінене на рівні 2026 року. Надалі планується локалізація виробництва цієї САУ. При цьому Польща не відмовляється від САУ Krab і за словами міністра оборони країни Маріуша Блащака їх випуск буде продовжуватись у максимально можливому темпі.

З огляду на величезні суми контрактів, а головне строки, формується враження, що Варшава зробила максимальну ставку на переозброєння у найкоротші строки, які можливо уявити. Бо, для розуміння, за оцінками Світового банку оборонний бюджет Польщі на 2020 рік становив 13 млрд доларів (13,7 млрд доларів за 2021 рік за даними SIPRI).

І з огляду на графік вище, Варшава зупинятися не збирається. Бо далі у планах Польщі підписати контракт на 500 HIMARS, локалізувати виробництво вертольотів AW149 та Black Hawk, замовила F-35 та додаткові ЗРК Patriot.

Читайте також: Підводні дрони від Великобританії для України: британці назвали модель - Remus​-100 і на що він здатний