xcounter
#

Підводні дрони від Великобританії для України: британці назвали модель - Remus​-100 і на що він здатний

8404
Remus​-100
Remus​-100

Remus​-100 доволі нова розробка, яка активно використовуються для пошуку мін у флотах 10 країн світу, серед яких США, Велика Британія, Канада та Японія

Міністерство оборони Великої Британії офіційно повідомило, що передає Україні підводні дрони для пошуку мін. Загалом мова йде про шість підводних апаратів, з яких три будуть передані зі складу Королівського військово-морського флоту, а ще три замовлені у виробника.

Навчання операторів цих дронів вже йде і "десятки військових ВМС України" будуть навчені у найближчі місяці. Відповідно до офіційної заяви навчання здійснює не тільки британці, але й група інструкторів 6-го флоту ВМС США.

Читайте також: Mohajer-6 з протитанковими ракетами та керовані авіабомби: якою зброєю погрожують БПЛА з Ірану

І хоча у своєму повідомленні назва дрона не фігурувала, до повідомлення була додана фотографія дрона. І вона вже дозволяє ідентифікувати апарат.

Remus-100
Remus-100

Більше того, у сам центр підготовки було ексклюзивно британський британский Telegraph, який поспілкувався з інструкторами та українськими моряками та зазначив, що будуть передані дрони Remus-100 (Remote Environmental Measuring Units).

Курс опанування цими апаратами доволі короткий - лише три тижні, що дозволяє активно розпочати пошук мін, якими РФ намагається блокувати акваторію Чорного моря. Для їх пошуку Ramus-100 використовує два гідролокатори бокового огляду, які здатні зафіксувати об'єкт розміром з футбольний м'яч.

Сам Remus-100 має доволі помірні розміри, 1,6 метра за довжину, 19 см у діаметрі та вагу у 37 кг. Патрулювати дрон може протягом 10 годин (інші джерела вказують до 22 годин) з максимальною швидкістю до 5 вузлів (близько 9 км/год) та занурюватись на глибину до 100 метрів.

Remus-100
Інфографіка видання Telegraph

Головна особливість використання Remus-100 звісно у тому, що завдяки такому дрону немає потреби ризикувати життям для пошуку мін. Він це зробить автоматично і без зайвого ризику.

Більше того, його можливо використовувати зі звичайних легких катерів. Дрон в автотипному режимі може провести пошук мін у визначеному районі і при виявленні підозрілих об'єктів туди вже направляється або інший дрон з камерою, або водолаз. Після чого вже приймається рішення про знешкодження міни.

Remus-100
Інфографіка видання Telegraph

Як зазначають британські військові, використання Remus-100 дозволяє значно швидше провести моніторинг акваторії, ніж стандартними методами. Водночас дрон не призначений для пошуку підводних човнів противника.

Також нагадаємо, що українські моряки також проходять навчання на мінних тральниках Sandown, про передачу яких було досягнуто домовленість літом 2021 року.

Читайте також: Ще раз уважно про протистояння Gripen та F-16: інтегральний рейтинг вибору найкращого винищувача для України