xcounter
#

Два тральники зі складу флоту Британії та 8 нових катерів: ВМСУ оприлюднили подробиці нового Меморандуму

3032
Мінний тральник типу Sandown ВМС Великої Британії / Фото: Royal Navy
Мінний тральник типу Sandown ВМС Великої Британії / Фото: Royal Navy

Оновлені плани щодо поповнення корабельного складу ВМС України дещо відрізняються від озвучених раніше

У понеділок, 1 червня ц.р., в Одесі на борту корабля Королівських Військово-Морських Сил Великої Британії D36 HMS Defender підписано Меморандум про реалізацію проектів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та Військово-Морськими Силами ЗС України.

Підписантами двостороннього документа виступили заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк та Міністр із питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін. Також на церемонії були присутні Секретар РНБО України Олексій Данілов, Перший морський лорд Великої Британії адмірал Тоні Радакін та Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

Читайте також: Британські ракетні катери з українським корінням: співпраця з Україною поглиблюється (фото)

"Сьогодні був підписаний меморандум між Україною та Великою Британією щодо імплементації договору стосовно набуття спроможностей ВМС України на найближчі п'ять років. Це відбулося в рамках домовленостей щодо кредитування України, які були підписані минулого року. В Меморандумі прописано які напрями нашої співпраці буде виконано найближчим часом", - відзначив командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Підписання Меморандуму в Одесі
Підписання Меморандуму в Одесі / Фото: АрміяInform

Згідно з оприлюдненою прес-службою українського флоту інформацією, новим документом передбачаються дещо інші постачання кораблів, ніж повідомлялося раніше.

Підписання Меморандуму у Великій Британії
Підписання Меморандуму у Великій Британії

Нагадаємо, у першому Меморандумі, що був підписаний в Британії у жовтні 2020 року, мова йшла про будівництво восьми нових ракетних катерів за одним з британських проектів. Але після численних консультацій з представниками українського флоту, суднобудівних та оборонних підприємств України попередні плани були відкориговані й начебто передбачали придбання ВМСУ вже шести нових РК та двох мінних тральників.

У травні 2020 року передбачалася передача флоту 6 ракетних катерів та двох тральників
У травні 2020 року передбачалася передача флоту 6 ракетних катерів та двох тральників

Саме така інформація була оприлюднена на презентації ВМС ЗС України під час форуму "Україна 30.Безпека країни" у травні цього року.

Водночас другий Меморандум, підписаний в Одесі, передбачає "передачу до складу ВМСУ двох кораблів типу "Сендаун" (Sandown), які зараз перебувають в складі Королівських ВМС Великої Британії, після повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України", тобто не нових кораблів.

Мінні тральники типу Sandown побудовані в Британії й стоять на озброєні флоти цієї країни (9 кораблів), Литви (3 кораблі) та Саудівської Аравії (3 кораблі)
Мінні тральники типу Sandown побудовані в Британії й стоять на озброєні флоти цієї країни (9 кораблів), Литви (3 кораблі) та Саудівської Аравії (3 кораблі) / Фото: Folke Österman

Своєю чергою, кількість нових ракетних катерів знову "виросла" до восьми одиниць. Два перших, будуть побудовані "згідно з вимогами українських ВМС" (проект корабля має бути спільним і, ймовірно, з урахуванням можливостей українського ОПК) на британській верфі, а інші шість на одному з українських підприємств.

Мінний тральник типу Sandown ТТХ
Мінний тральник типу Sandown ТТХ

Також у документі передбачається "реконструкція українських суднобудівних підприємств і будівництво двох баз ВМС України".

Читайте також: Модернізація катерів Island, побудова корветів Ada та британських ракетних катерів: розмова з Вадимом Борисовим, очільником ДПЦК