xcounter
#

Британські ракетні катери з українським корінням: співпраця з Україною поглиблюється (фото)

5130
Український ракетний катер "Гроза" від ДПЦК та один з британських проектів РК
Український ракетний катер "Гроза" від ДПЦК та один з британських проектів РК

Минулої неділі делегація Великобританії ознайомилась з можливостями та проектами по катерній темі на підприємствах Миколаєва

Зокрема, представники британської делегації (серед яких були як діячі фінансових структур Королівства, так і потенційні виконавці-кораблебудівельники) побували на приватних суднобудівних підприємствах "Нібулон" та "Океан" й ознайомились з відповідними проектами та можливостями членів ДК "Укроборонпром" - ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект" та ДП ДПЦК.

Візит проходив в рамках меморандуму, підписаного у жовтні минулого року між Україною та Великобританією про посилення співпраці у військовій та військово-технічній сферах, під егідою Міноборони України та за участю представників ВМСУ.

Читайте також: Перші дві станції загоризонтного наведення для комплексу "Нептун" на шасі Tatra мають бути готові до кінця 2021 року (відео)
Океан
Під час візиту в Миколаїв британців були присутні й представники ВМСУ, зокрема Командуючий українського флоту Олексій Неїжпапа / Фото: Віктор Цоклан

Недавнє відвідування українських підприємств відбувалось задля поглиблення майбутньої співпраці в розробці та майбутньому будівництві нових ракетних катерів для Військово-морських сил України.

Океан
Британська делегація, зокрема, відвідала два суднобудівних підприємства - "Нібулон" та "Океан" / Фото: Віктор Цоклан

Так, як стало відомо Defense Express, майбутні катери, ймовірно, будуть мати українські силові установки (від "Зоря"-"Машпроект", яка має низку необхідних виробів потужністю від 4000 до 7000 кВт), морський варіант ракетної системи "Нептун" (від ДККБ "Луч", в якості основного озброєння) та загоризонтну СРТР "Мельхіор" (від "Квант-Радіолокація", для автономної цілевказівки ПКР, оскільки ВМСУ наразі не має доступу до необхідної супутникової мережі).

Мельхіор
Загоризонтна РЛС "Мельхіор" від "Квант-Радіолокація"

Задля можливої інтеграції в проект британського катера ключових українських систем також вирішили залучити й фахівців з Миколаївського ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування", котрі мають великий досвід як у власне проектуванні військових кораблів, так і в відповідному "вбудовуванні" українських комплексів у кораблі, спроектовані в інших країнах.

Р-360
Крилата ракета Р-360 "Нептун" розглядається як основне ударне озброєння майбутнього ракетного катера

Подібна концепція зможе як завантажити роботою вітчизняні оборонні підприємства, так і спростити для ВМСУ їх подальшу експлуатацію. Проте конкретні деталі та майбутня участь підприємств ОПК України ще не визначена й потребує додаткових перемовин та узгоджень між учасниками цього масштабного проекту.

Лагуна
Розвідувальний корабель "Сімферополь" за шифром "Лагуна" оснащений станцією радіотехнічної розвідки "Мельхіор"

Нагадаємо, наприкінці 2020 року стало відомо про підписання Меморандуму про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Зеленський
Підписання Меморандуму у Великій Британії

Зокрема, мова йшла про будівництво та постачання ВМСУ восьми ракетних катерів за британським проектом (з часткою будівництва у 20%, тобто два головних катери мають бути побудовані у Великобританії).

Відповідна пропозиція мала фінансуватися британською стороною (з загального кредиту у розмірі £1,25 млрд).

Roussen
Наочний показ та перелік різних систем озброєння виробництва інших країн на РК класу Super Vita британського проекту (Roussen)

Згодом, частково побачивши можливості українських підприємств та взявши до уваги побажання українських силовиків, британська сторона почала більш поглиблено вивчати вітчизняні проекти та можливості їх інтеграції в нові ракетні катери.

ВМСУ
Оновлені плани ВМСУ передбачають 6 ракетних катерів за британським проектом

Також, нещодавно стало відомо про коригування замовлення з боку ВМСУ. Зокрема, до 2025 року українські моряки в рамках попередніх домовленостей з Великою Британією очікують отримати шість ракетних катерів та два протимінних кораблі.

Читайте також: Генеральний конструктор ДПЦК : Україна здатна самостійно розробити й виготовити ракетний катер