xcounter
#

Від катера до крейсера на будь-який смак: ДПЦК виповнилося 45 років

7712
Нові проекти ДПЦК
Нові проекти ДПЦК

В перший день листопада 2020 року виповнилося 45 років з дня утворення миколаївського ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування"

Наказом ППКБ № 146/к від 01.11.1975 року в часи СРСР і місті Миколаїв був створений 61-й відділ, який надалі став основою для створення самостійного українського конструкторського бюро.

За 45 років свого існування, ДПЦК (входить до складу ДК "Укроборонпром") розробило безліч різноманітних проектів різних суден та кораблів.

Читайте також: Генеральний конструктор ДПЦК : Україна здатна самостійно розробити й виготовити ракетний катер
ДПЦК
Ракетний крейсер проєкту 1164 "Атлант" (ліворуч) та флагман українського флоту фрегат "Гетьман Сагайдачний" - останній з побудованих сторожових кораблів проекту 11351 (праворуч)

Саме на цьому підприємстві приймала участь в розробці ракетних крейсерів проєкту 1164 "Атлант" (останній корабель цього проекту до недавно ніс назва крейсер "Україна"), та сторожових кораблів проекту 11351 (останній з побудованих кораблів цього проекту більш відомий як флагман українського флоту – фрегат "Гетьман Сагайдачний").

Після отримання Україною Незалежності, державне підприємство продовжило свій внесок в обороноздатність, фаховість та конкурентну спроможність нашої держави.

ДПЦК

Навіть попри важкі часи та загальний занепад вітчизняного кораблебудування, миколаївське КБ не переставало працювати та розробляти сучасні й конкурентні зразки.

На підприємстві були розроблені такі проекти, як корвет проєкту 58250 (серії "Володимир Великий"), броньовані десантно-штурмові катери проєкту 58503 (базовий проект "Кентавр", який потім став "Кентавр-ЛК"), малі броньовані артилерійські катери проєкту 58155 ("Гюрза-М") та швидкохідні ракетні катери проєкту 58260 ("Лань").

Попри негаразди та практичну відсутність фінансування з боку Держави, підприємство продовжувало розвиток за рахунок експортних контрактів.

ДПЦК
За проектом ДПЦК (адаптована версія катеру пр. 58260 "Лань") для В'єтнаму було побудовано 6 артилерійських катерів проекту TT-400TP та 9 кораблів модифікації проекту TT-400

Так, з початку цього сторіччя, для інозамовників було розроблено проекти річкових броньованих катерів 58150 "Гюрза" (для Республіки Узбекистан у 2004 році), для В'єтнаму було побудовано 6 артилерійських катерів проекту TT-400TP та 9 кораблів модифікації проекту TT-400 (з 2009 по 2014 рік), а для Республіки Казахстан створені чотири ракетно-артилерійські кораблі проекту "Орал" (з 2011 року).

Після збройної агресії РФ у 2014 році, ДПЦК почало розробку ракетних катерів для Військово-морських сил України.

РК
Ракетний катер "Гроза" від ДПЦК

"З 2014 року ДПЦК розробив цілу низку проектів малих ударних кораблів - від 145 т до 475 т - чотири пропозиції на будь-який гаманець і технічний смак. Все за рахунок своїх внутрішніх ресурсів. І це не спортивні або поліцейські катери, розраховані на той чи інший зовнішній ефект. Це нормальні бойові кораблі з виконанням усіх вимог надійності, непотоплюваності, бойової стійкості та ефективності, комфорту екіпажа та мореплавства. Тобто тих показників, які зазвичай візуально не помітно, але їх забезпечення становить велику частку вартості, створення й експлуатації", - відзначив в ексклюзивному коментарі Defense Express Головний конструктор ДПЦК Сергій Кривко.

РК
Ракетний катер "Сарган" від ДПЦК

Варто додати, що всі ці проекти розроблені "під" протикорабельну ракету українського виробництва Р-360 "Нептун", яку створили на ДККБ "Луч".

Зокрема, мова йде про 60 метровий ракетний катер "Гроза" (8 ПКР), 44-метровий ракетний катер "Сарган" (4 ПКР) та наднову розробку – надшвидкий 33-метровий ракетний катер з аеростатичним розвантаженням "Богомол" (2 ПКР), проект якого фахівці ДПЦК розробили лише минулого року та збиралися представити під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2020".

РК
Ракетний катер "Богомол" від ДПЦК

Фах, компетенцію та значний потенціал українського держпідприємства можна оцінити навіть за документами їх фінансової звітності.

Тоді, як більшість суднобудівних й оборонних підприємств України з часом все більш занепадали, а з початком війни у 2014 році та розриву залишків кооперації з РФ стало "недобре" навіть таким виробничим гігантам, як "Мотор Січ" або "Зоря"-"Машпроект", досить невелике конструкторське бюро лише отримало додатковий стимул для розвитку.

ДПЦК

За відкритими даними, чистий дохід державного підприємства з 10 031 тис. грн у 2015 році зріс до 175 714 тис. грн у 2019 році, собівартість реалізованої продукції за цей період зросла з 7 332 тис. гривень до 86 837, а валовий прибуток з 2 699 тис. грн до 88 877 тисяч.

Завдяки цим фінансовим показникам Державне підприємство "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" у вересні поточного року перемогло на конкурсі "Кращий підприємець міста Миколаєва" в номінації "Кращий платник податків".

ДПЦК

При цьому, за даними аудиту, майже 80% продукції ДПЦК було реалізовано на експорт, тобто в умовах висококонкурентного середовища, що висуває високі вимоги до якості продукції та послуг.

Своєю чергою, колектив інформаційно-консалтингової компанії Defense Express вітає українських фахівців "Дослідно-проєктного центру кораблебудування" з їх ювілеєм та бажає й надалі успішно працювати над створенням ваших проектів, що збільшують обороноздатність нашої Країни.

Читайте також: Вся історія британського проекту катерів Vita: що мають отримати ВМСУ та українські корабели