xcounter
#

Генеральний конструктор ДПЦК : Україна здатна самостійно розробити й виготовити ракетний катер

Проект ракетного катера "Гроза" від ДПЦК
Проект ракетного катера "Гроза" від ДПЦК
20320

Зокрема ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" підготував пропозицію по створенню вітчизняного РК для ВМСУ у цьому році

Директор — генеральний конструктор ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (входить до складу ДК "Укроборонпром") Вадим Борисов переконаний, що в Україні здатні самостійно розробити проект ракетного катера та мають для цього необхідний досвід.

Так, у цьому році держпідприємство представило один з таких проектів, під протикорабельний комплекс вітчизняного виробництва Військово-морським силам України.

Читайте також: Вся історія британського проекту катерів Vita: що мають отримати ВМСУ та українські корабели
Ракетний катер
Український проект РК "Гроза" під ПКР "Нептун" та британський РК Vita під ПКР Exocet

"Тільки за останній рік ми підготували пропозицію для Військово-морських сил по катеру "Гроза", - повідомив очільник ДПЦК.

Також він додав, що ця пропозиція існує у двох варіантах:

  1. Максимальна локалізація з використанням того, що є в вітчизняній промисловості;
  2. Варіант зі збільшеною часткою альтернативних закордонних систем.
TT-400
За проектом ДПЦК (адаптована версія катеру пр. 58260 "Лань") для В'єтнаму було побудовано 6 артилерійських катерів проекту TT-400TP та 9 кораблів модифікації проекту TT-400

"Якщо такий катер не реалізується для України, то як перспективне йому напрямок — це експорт, а взагалі ракетні й патрульні катери — це той напрямок, який Україна могла б освоїти", - відзначив Вадим Борисов.

Barzan

Нагадаємо, представники Великої Британії та України 7 жовтня ц.р. підписали Меморандум про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах, за яким запропоновано започаткувати спільний українсько-британський проект зі створення сучасного ракетного катера за стандартами НАТО.

Barzan
Ракетні катери класу Barzan (Vita) будувалися на британський верфі Vosper Thornycroft з 1992 по 1998 роки

Як пізніше стало відомо, мова йде про виробництво восьми ракетних катерів Vita (типу Barzan) розроблених BAE Systems Surface Ships з фінансуванням британської сторони (на оборонні проекти надається кредит у £1,25 млрд) два з яких будуть побудовані в Британії.

Читайте також: Олег Уруський: Україна обговорює з Туреччиною питання будівництва нових корветів для ВМСУ