xcounter
#
Катер класу Barzan QENS Huwar ВМС Катару в ході маневрів

​Якими британськими ракетними катерами може поповнитися бойовий склад ВМС України

Катер класу Barzan QENS Huwar ВМС Катару в ході маневрів
4741

Меморандум про посилення співпраці між Україною та Великою Британією передбачає виготовлення серії з восьми британських ракетних катерів типу Barzan проєкту Vita

Під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Великої Британії міністри оборони країн Андрій Таран та Бен Воллес підписали дуже важливий для нашої держави меморандум про посилення співпраці між країнами у військовій сфері.

Згідно з одним з пунктів меморандуму, Україні надають кошти £1,25 млрд. Крім будівництва портів, передбачено виготовлення серії з восьми британських ракетних катерів типу Barzan проєкту Vita.

Читайте також: 29 років безпеки та оборони України: від спадщини СРСР до НАТО
ВМС України, Угода з Великою Британією,, Defense Express
В ході візиту Президента України Володимира Зеленського до Великобританії Міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії Бен Воллес підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії про співробітництво з розвитку та підвищення спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України / Фото: МОУ

Британська компанія BAE Systems Surface Ships надасть допомогу в будівництві шести катерів на українських підприємствах. Перших два побудують у Британії. Посилення боєготовності українського флоту та одночасна модернізація власного кораблебудування, відновлення навчання нового покоління професіоналів у цій галузі дасть змогу отримати потужні спроможності на морі.

Barzan, Vita, ВМС України, Угода з Великою Британією, Defense Express
Ракетний катер класу Barzan (Vita) QENS Huwar Q05 (побудований у 1996 році) ВМС Катару. 14 серпня 2006 року / Фото: Lee Brown

Barzan – клас ударних ракетних швидкохідних катерів, у базовій версії завдовжки 62 метри, повна водотоннажність 670 тонн.

Корпус катера сталевий, надбудова - з алюмінію. Систему управління та електрообладнання розробила компанія Vosper Thornycroft (нині BAE Systems Surface Ships).

Озброєння поставлених раніше ВМС Катару катерів класу Barzan включає дві зчетверені пускові установки, здатні запускати ракети класу "корабль-земля" MM40 Exocet. Корабель також озброєний ракетами класу "корабль-повітря" Mistral з дальністю стрільби 4 км. У передній частині встановлена морська гармата Oto Melara 76 мм / 62 Super Rapid з дальністю стрільби 16 км.

Exocet MM40, Barzan, Vita, ВМС України, Угода з Великою Британією, Defense Express
Катери класу Barzan (Vita) ВМС Катару мають на озбронні ПКР Exocet MM40

Планується озброювати катери українськими протикорабельними ракетами «Нептун» або ракетами іноземного виробництва. Силова установка має чотири дизельних двигуни MTU 20V 538 TB93 потужністю 18 740 к.с. Максимальна швидкість – 35 вузлів, дальність автономного плавання – 1800 морських миль.

Основне озброєння кораблів такого класу – протикорабельні ракети, тому оснащення українських катерів може бути різним. Україна співпрацює у військовій сфері з США, Великою Британією, Францією й Туреччиною. Ці держави виробляють власні ПКР (протикорабельні ракети). Тому, крім оснащення таких катерів протикорабельними ракетами «Нептун», є можливість використовувати ракети іноземного або спільного виробництва.

Нагадаємо, що як раніше повідомляв Defense Express, також 16 жовтня 2020 року в Стамбулі у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана було підписано низку двосторонніх документів.

Так, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво
16 жовтня 20202 року у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів

Меморандум відзначає прагнення України й Туреччини розвивати свої оборонно-промислові програми та зміцнювати оборонні спроможності на взаємовигідній основні. Документ також окреслює наміри сторін "започаткувати й імплементувати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів".

В Туреччині високо оцінили досягуті з Україною домовленості і перспективи їх розвитку для обох країн та відзначили, що одним з напрямків є створення крилатих ракет - деталі в матеріалі

"Як в Туреччині оцінюють угоду з Україною"

.

Читайте також: Фінансування армії у 2021 році - не менше ніж 117 мільярдів гривень