xcounter
#

Як в Туреччині оцінюють угоду з Україною

Туркам двигун для нової ракети, а українцям більше БПЛА, щоб знищувати російські танки на Донбасі…
6678
Фото Reuters
Фото Reuters

На сайті турецького телеканалу TRT Avaz оприлюднено аналітичний матеріал під заголовком "Турецький "двигун" розблокується завдяки співробітництву з Україною" ("Türkiye 'motor' kilidini Ukrayna ile açacak "). Тут під словом "двигун" розуміється як проблеми зі створенням турками певного класу двигунів, так і в ширшому контексті – сама оборонна промисловість. Тож в Туреччині, як і в Україні, приділяють велике значення співробітництву між двома країнами у воєнно-технічній сфері

Як турецькі експерти оцінюють досягнуті домовленості - в перекладі матеріалу від Defense Express.

TRT Avaz, Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

Акцентуючи увагу на співробітництві в питанні безпілотних літальних апаратів, Туреччина та Україна не дуже бажали оприлюднювати плани партнерства по військових кораблях та військових турбінних двигунах, що знову стають актуальними. Угода, яку експерти називають "плацдармом для обох країн", створює великі можливості.

Читайте також: Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього

Підписаний за підсумками зустрічі між Президентом України Володимиром Зеленським, який нещодавно здійснив візит до Туреччини, та президентом Турецької Республіки Реджепом Ердоганом "Меморандум про наміри в сфері оборонної промисловості", сколихнув галузь.

Згідно із заявою офіційних осіб у Києві, тут рішуче налаштовані реалізовувати проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА і всіх типів турбінних двигунів.

Україна має віковий досвід

Яким же може бути вплив такої угоди на Туреччину та Україну? Результати угоди оцінили оборонний аналітик Хакан Килич (Hakan Kılıç), дослідник оборонної промисловості Анил Шахін (Anıl Şahin) та аналітик у сфері оборонних технологій Кадір Доган (Kadir Doğan).

Хакан Килич звернув увагу на важливість намірів обох країн щодо співпраці у виробництві "турбінного двигуна" та зазначив, що Україна є країною із віковим досвідом у авіаційних технологіях.

Експерт нагадав, що в той час як в Росії виготовляли бойові літаки серії "Міг" і "Су", двигуни для гелікоптерів та транспортні літаки розробляли та виготовляли компанії в Україні. "Навіть сьогодні багато російських транспортних літаків та військових вертольотів літають з українським двигуном. Українська авіаційна промисловість виготовляла не лише двигуни для авіаційних платформи, але й також двигун для крилатих ракет", - відзначив Хакан Килич.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

Може мати величезний внесок у турецький ракетний двигун

"Зараз Туреччина співпрацює з Україною над створенням двигунів до безпілотних платформ і особливо над двигуном TS-1400, яким мають комплектуватись вітчизняні багатоцільові гелікоптери (військові та цивільні) T625 Gökbey і який має стати платформою для подібних двигунів", - зазначив Килич. Він також продовжив: "У майбутньому очікується співпраця в питанні двигунів для крилатих ракет, тобто турбореактивних двигунів. Зокрема, я думаю, що за допомогою Києва ми зможемо створити двигун для набагато більшої ракети, ніж Atmaca і SOM, двигуни для яких здатні виготовляти в Туреччині – вітчизняної ракети великої дальності Gezgin яка буде еквівалентом американської ракети Tomahawk.

Більше по темі читайте в матеріалі Зброя з українським "серцем": проєкти крилатих ракет Туреччини

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво
Випробування ПКР АТМАСА у 2017 та 2018 році

Однією з причин невдалих випробувань цієї ракети є саме проблема зі створенням великого турбореактивного ракетного двигуна для цих ракет. Існує можливість зрушення з місця саме по питанню двигуна. Я здогадуюсь, що запуск цієї ракети з прямим придбанням або передачею технологій (яка є дуже стратегічною) з України відбудеться якомога швидше.

Отримають розвиток і партнерські стосунки по військових кораблях, двигунах та інших системах. Крім того, не слід забувати, що про спільне виробництво літака Ан-178 також вже тривали переговори. Коли ми все це поєднаємо, то можна побачити, що ця угода знаменує нову еру".

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

Будуть серйозні вигоди для обох сторін

Дослідник оборонної промисловості Анил Шахін вважає, що надзвичайно важливо мати у полі зору співпраці саме турбінний двигун.

"Турбінний двигун перебуває у "списку нагальних потреб" Туреччини, - зазначає Шахін - особливо на повітряних та ракетних платформах ми маємо проблеми з двигуном". "Можна сказати, що завдяки цій угоді, підписаній з Україною, відкритий шлях для передачі технологій та спільної розробки двигунів" – наголошує експерт.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво
Турбореактивний двигун AI-305 / Фото: "Івченко-Прогрес"

Говорячи про співпрацю Анкари та Києва в питанні безпілотних авіаційних систем Аніл Шахін зазначив: “Україна планує застосувати безпілотники проти російських танків на Донбасі. Bayraktar TB2 використовує боєприпаси MAM-L, розроблені компанією Roketsan і ці боєприпаси були розроблені в рамках протитанкової керованої ракетної системи.Цей боєприпас базується на чистокровній протитанковій ракеті і тому є високоефективним саме проти броньованих цілей. Туреччина може значно підсилити Україну в цій сфері", - наголосив експерт.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

Це також вплине на виробництво вітчизняних бойових літаків

З іншого боку, аналітик у сфері оборонних технологій Кадір Доган підкреслив вплив партнерства в сфері турбінних двигунів на можливості зі створення в Туреччині вітчизняних літаків.

Підтверджуючи, що найважливішим пунктом угоди про наміри Анкари та Києва є "турбінний двигун", Доган сказав: "Українські компанії мають широкий асортимент продукції в турбовинтових, турбовальних, турбовентиляторних і турбореактивних двигунах. Водночас Україна є країною, яка має можливість розробляти газотурбінні двигуни, які ми називаємо наземними двигунами, які також можуть застосовуватися на кораблях.

Спільна розробка проектів двигунів з Україною забезпечить серйозні переваги як в технічному, так і в економічному плані. Ми знаємо, що нашій країні потрібні різні платформи у цій галузі.

Ця угода забезпечить дуже вагому перевагу як для аутсорсингу, так і для усунення недоліків наших можливостей у наших існуючих проектах, особливо коли враховуються їх потреби в національних бойових літаках. Я вірю, що це буде дуже корисним партнерством у будь-якому відношенні".

Твердження про те, що "код БПЛА перейде до України" є необґрунтованим

Ми також попросили експертів оборонної промисловості прокоментувати бажання України придбати турецькі БПЛА, особливо твердження про те, що "коди турецьких БПЛА будуть захоплені Україною", що останнім часом активно обговорюється у турецьких соціальних мережах.Усі троє експертів дотримуються думки, що це твердження не відображає істини.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

"Якщо Росія може продати С-400 країні НАТО, чому б не продати озброєння Україні?". Оборонний аналітик Хакан Килич зазначив: "Хоча сама безпілотна авіаційна система є ефективною системою, вона не складається з деталей з дуже високими технологіями. Найважливішою частиною є програмне забезпечення, що працює на всіх видах авіоніки та систем дистанційного керування, до яких країна-одержувач не має доступу. Якби зворотне проектування або злом вихідного коду було простим завданням, Росія, США та Китай купували або викрадали б найкращі літаки один одного у третіх країн. Прикладу такої ситуації немає", - поділився експерт інформацією.

Навіть якщо коди зламані, значущих даних отримати не вдається

Аналітик у сфері оборонних технологій Кадір Доган також підкреслив, що твердження про вилучення кодів БПЛА не є реалістичним.

“Дуже важко отримати доступ до різних кодів на цих платформах ззовні. Експерт наголосив: "Основною причиною цього є те, що в цих системах є коди, які повністю інтегровані в мікроконтролери. До цих кодів дуже важко отримати доступ ззовні, і коли, навіть, вони доступні, отримати важливі дані практично неможливо".

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво

Ще одним моментом, на який Кадір Доган звертає увагу у співпраці в сфері БПЛА, є можливість для Анкари відкриття дуже потужних "експортних" дверей.

"Цей експорт не обмежується лише БПЛА, - сказав Доган. - Коли ми розглядаємо різні товари, такі як вітчизняні боєприпаси, підсистеми, процеси технічного обслуговування та ремонту, що використовуються в цих БПЛА, ми краще бачимо, як продається велика екосистема. У технічному плані використання ваших продуктів як в різних географічних регіонах, так і в різних умовах обстановки змушує вас отримувати багато відгуків та робити ваші товари набагато ефективнішими завдяки цим зворотним зв’язкам", - зазначив він.

Ця угода є взаємно безпрограшною

Дослідник оборонної промисловості Анил Шахін зазначає, що слід також звернути увагу на пункт щодо "військових кораблів" у партнерстві Анкари та Києва.

Заявивши, що Україні потрібні військові кораблі типу корвет/фрегат, щоб протистояти російським ВМС у Чорному морі та захищати свої кордони, Шахін сказав: "Однак будівництво військового корабля є не дуже простим як у технічному, так і в економічному плані. Туреччина має значний досвід у цій галузі. Україна веде переговори з турецькими оборонними компаніями щодо постачання військових кораблів та/або спільного виробництва. Ця угода відповідає принципу взаємовигідності у всіх аспектах".

Більше по темі в матеріалі

Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво
Довідка Defense Express:

TRT Avaz – канал який транслює Турецька корпорація радіо і телебачення (Turkish Radio and Television Corporation) з акцентом на Туреччину та Балкани. Він був запущений в Туреччині 21 березня 2009 року і транслює свої передачі на Балканський півострів, в тюркомовній Центральній Азії, на Близькому Сході та на Кавказі.

Нагадаємо, що як раніше повідомляв Defense Express, 16 жовтня 2020 року в Стамбулі у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана було підписано низку двосторонніх документів.

Так, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів.

Defense Express, Україна, Туреччина, військово-технічне співробітництво
16 жовтня 20202 року у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів

Меморандум відзначає прагнення України й Туреччини розвивати свої оборонно-промислові програми та зміцнювати оборонні спроможності на взаємовигідній основні. Документ також окреслює наміри сторін "започаткувати й імплементувати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів".

Також раніше Туреччина зацікавилась українськими супутниками.

Читайте також: Україна та Туреччина підписали ряд "оборонних" угод: стало відомо, що будуватимуть разом