xcounter
#

Туреччина провела випробування нового двигуна для ракет середньої дальності (фото)

1142
Випробування ракетного двигуна TJ300 / Фото: Анадолу
Випробування ракетного двигуна TJ300 / Фото: Анадолу

У Туреччині в п'ятницю, 19 червня 2020 року були проведені випробування першого самостійно розробленого в цій країні двигуна TJ300 для ракет середньої дальності

Випробування пройшли на підприємстві компанії TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) за участю міністра промисловості й технологій Туреччини Мустафи Варанк та генерального директора компанії TEI Махмута Акшіта.

За словами міністра, випробування TJ300, розробленого зусиллями фахівців центру TÜBİTAK та інженерів компаній TEI й Roketsan, пройшли успішно, а створений ракетний двигун, є черговим успіхом оборонної промисловості Туреччини.

Читайте також: Національні проєкти крилатих ракет Туреччини
TJ300
Випробування ракетного двигуна TJ300 / Фото: Анадолу

Попри невеликі габарити двигун TJ300 має високу енергоємність та має потужність в 400 кінських сил, зазначив міністр.

"Двигун TJ300 спочатку був розроблений для протикорабельних ракет середньої дальності, однак може бути використаний й на багатьох інших платформах. Подібного результату вдалося досягти за рахунок зусиль інженерів TEI", - відзначив Мустафа Варанк.

TJ300
Випробування ракетного двигуна TJ300 / Фото: Анадолу

"Ми уважно відстежуємо і пишаємося успіхами турецьких інженерів. Туреччина знижує імпортозалежність в оборонній сфері що зміцнює позиції країни", - додав він.

Міністр також повідомив, що інфраструктура для тестування оборонної продукції також створена за рахунок вітчизняних технологій, що є важливим моментом.

АТМАСА
Випробування ПКР АТМАСА у 2017 та 2018 році

"В іншому випадку, ми будемо змушені щоразу звертатися за допомогою до іноземних держав, а в разі відмови втратимо можливості оцінювати якість своїх розробок, а отже й рухатись вперед", - сказав Варанк.

Нагадаємо, у 2018 році турецька компанія Roketsan розробила на заміну ПКР MBDA Exocet та Boeing Harpoon (якими озброєна турецька армія) власну протикорабельну ракету АТМАСА. За даними розробника, ракета оснащена турбореактивним двигуном й при вазі у 800 кг здатна пролетіти до 250 км.

АТМАСА
Протикорабельна ракета АТМАСА від компанії Roketsan

Перші таки ПКР рухалися за допомогою двоконтурного двигуна TRI 40 від французької Safran Microturbo. Однак, згодом, було оприлюднено інформацію щодо розробки власної версії двигунів для ракет подібного класу.

AI-305

Варто також додати, що наприкінці 2019 року стало відомо, що Туреччина замовила для своїх ракет український турбореактивний двигун AI-305 виробництва ДП "Івченко-Прогрес" й начебто вже був підписаний контракт на постачання.

Читайте також: Відео влучення "Нептуна" з бойовою частиною та нові деталі фінальних випробувань