xcounter
#
Р-360 - крилата ракета комплексу РК-360МЦ "Нептун"

Відео влучення "Нептуна" з бойовою частиною та нові деталі фінальних випробувань

Р-360 - крилата ракета комплексу РК-360МЦ "Нептун"
7274

​Ракетний комплекс "Нептун" завершив фінішний етап випробувань

Defense Express отримало у своє розпорядження унікальне відео влучання крилатої ракети "Нептун" від ДККБ "Луч" з бойовою частиною під час останніх випробувань ракетного комплексу.

На відео зафіксовано, як момент старту крилатої ракети Р-360 зі штатним відокремленням прискорювача, так і детонація головної частини ракети під час влучення у мішень, яка знаходилась на відстані близько 80 км від берега.

Читайте також: Ударна "заобрійна" сила ВМС: що стоїть за новими морськими пріоритетами Міністра оборони

Один з цікавих епізодів випробувань, які максимального наблизили їх до реального бойового використання стали дії військово-морського флоту Російської Федерації.

Як стало відомо Defense Express під час випробувань, які пройшли 17 червня, до межі закритого під час стрільб сектору акваторії підійшли кораблі Чорноморського флоту РФ, які намагались засобами радіоелектронної боротьби подавити керування та наведення крилатої ракети.

Попри це, комплекс РК-360МЦ "Нептун", включно із системами навігації та наведення на ціль ракети Р-360, відпрацювали штатно. Зазначимо, що стабільну роботу "Нептуна" забезпечує стійке до завад спеціальне програмне забезпечення, яке розроблено ДККБ "Луч".

РК-360МЦ
РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч"

Нагадаємо, що Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов, після завершення фінального етапу випробувань наземного варіанту комплексу РК-360МЦ "Нептун" заявив, що ДККБ "Луч" розпочинає роботу над повітряним та корабельним варіантом "Нептуна".

Довідково:

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" призначений для контролю територіальних вод і проливних зон, захисту військово-морських баз, берегових об'єктів і інфраструктури узбережжя, захисту узбережжя на десантно-небезпечних напрямках. Комплекс забезпечує наведення, цілерозподіл та знищення цілей протикорабельними крилатими ракетами Р-360.

Заявлена дальність пуску ракети становить до 280 км. Швидкість близько 1000 км/год, висота польоту над гребенем хвиль - від 3 до 10 м. Маса ракети - 870 кг, маса бойової частини -150 кг.

Дивізіон РК-360МЦ "Нептун" забезпечує старт окремих ракет або залповий пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек. Бойове застосування комплексу забезпечується в простих і складних метеоумовах вдень і вночі при повній автономності наведення після пуску в умовах вогневої і радіоелектронної протидії противника.

За критерієм "вартість-ефективність" комплекс "Нептун" є оптимальним для вирішення бойових завдань на морі ракетами оперативно-тактичного класу. Комплекс "Нептун" розроблений та виготовляється ДержККБ "Луч" у кооперації лише з вітчизняними підприємствами.

Дивіться також: ​Український зенітний ракетний комплекс: чи зможе країна створити власний повітряний щит