xcounter
#

Олег Уруський: Україна обговорює з Туреччиною питання будівництва нових корветів для ВМСУ

Протичовновий турецький корвет класу Ada
Протичовновий турецький корвет класу Ada
4498

Мова йде про турецький проект, який буде локалізовано на українських підприємствах

За попередніми планами, головний корвет може бути побудований в Турецький Республіці, а інші кораблі з серії будуть виготовлятися вже на вітчизняних верфях.

Про це у п’ятницю, 23 жовтня ц.р. повідомив віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час пресконференції "Реформа оборонної та авіакосмічної промисловості України: основні орієнтири".

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський

"Перший корвет може бути виготовлений за нашою участю на території Туреччини, а всі наступні вже будуть виготовлятися на українському підприємстві. Тут у нас в Україні, а не в Туреччині. Це принципова умова", - наголосив Олег Уруський.

корвет Ada
Пакистан також будує нові корвети по турецькому проекту

При цьому він пояснив, що детальних перемовин щодо цього проекту з турецькою стороною поки не було, однак підтвердив інформацію щодо певної зацікавленості Міністерства оборони України у турецьких корветах.

корвет Ada
Протичовновий турецький корвет класу Ada F-511 Heybeliada

Також під час прес-конференції віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України повідомив про досить скрутне становище української суднобудівної галузі.

"Під час відвідання Державного Центру кораблебудування в Миколаєві ми провели серйозну нараду за участю головного замовника – Військово-морських сил України. В нас ситуація дійсно дуже критична в кораблебудівній галузі. На сьогодні у Концерні "Укроборонпром" фактично два державних підприємства залишилося, які мають відношення до кораблебудування", - відзначив Олег Уруський.

корвет
Частини корпуса перспективного українського корвета проекту 58250 на ЧСЗ

При цьому він пояснив, що одне з них - це конструкторське бюро (ДПЦК) а друге - ДП "Миколаївський суднобудівний завод", який скоріше, через велику кількість проблем, можна назвати судноремонтним.

Практично всі інші приватні кораблебудівні підприємства разом з найбільшим – ЧСЗ (на якому, власне, колись почалося будівництво головного українського корвета) теж у досить важкому стані.

корвет
Проєкт 58250

"На сьогодні, я так розумію, Міністерство оборони не бачить доцільності продовження будівництва Корвету у своїх інтересах. Натомість розглядається питання - це вже предмет перемовин, якщо буде прийняте кінцеве рішення щодо Туреччини – то яким чином використати ті наробки, які були по корвету нашому, до побудови корвету трохи іншого класу", - зазначив Олег Уруський.

корвет

"Підприємство, яке реально розвивається на сьогодні там, це "Нібулон". Яке дійсно може слугувати базою на сьогодні. Де ми реально можемо робити локалізацію і стосовно виробництва ракетних катерів, і стосовно будівництва тих самих корветів", - наголосив він.

Варто додати, що під час нещодавнього візиту Президента Володимира Зеленського до Туреччини (16-17 жовтня цього року) низку оборонних підприємств цієї країни у складі делегації Міністерства оборони України на чолі із Міністром оборони Андрієм Тараном відвідав і Командувач українських ВМС контрадмірал Олексій Неїжпапа.

ВМСУ
Командувач українських ВМС контрадмірал Олексій Неїжпапа на турецькому підприємстві Baykar Savunma

Нагадаємо, що тоді був підписаний Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проєкти в галузі оборонно-промислових проектів.

У цьому документі були окреслені наміри сторін започаткувати та імплементувати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Таран

Меморандум підписали Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір.

Читайте також: "Зоря"-"Машпроект" уклала меморандум про партнерство з турецькою компанією (фото)