xcounter
#

Сенсаційні побажання: Командувачі родів військ ЗСУ розповіли, яке нове озброєння вони хочуть

Деякі зі зразків техніки, які окремі роди сил ЗСУ хотіли б або планують отримати найближчим часом
Деякі зі зразків техніки, які окремі роди сил ЗСУ хотіли б або планують отримати найближчим часом
17434

Плани з розвитку та закупівлі різних видів ОВТ були озвучені в рамках Всеукраїнського форуму

На другий день проведення форуму "Україна 30.Безпека країни" про основні напрямки розвитку окремих родів військ ЗСУ та про бачення військових з оснащення їх новими зразками озброєння та військової техніки розповіли безпосередньо Командувачи цих сил.

Так, про плани розвитку Сухопутних військ в найближчий перспективі розповів командувач СВ генерал-полковник Олександр Сирський, про оснащення Десантно-штурмових військ ЗСУ - командувач ДШВ генерал-лейтенант Євген Мойсюк, про український флот - командувач Військово-Морських Сил контр-адмірал Олексій Неїжпапа, а про побажання Повітряних Сил ЗС України - ТВО командувача ПС ЗСУ генерал-лейтенант Аркадій Вашутін.

Читайте також: "Порівнювати Dana-M2 з наявними в Україні установками – це як порівнювати "Жигулі" з Mercedes", – Андрій Таран

Хоч тема можливостей та планів з переозброєння Збройних сил постійно освітлюється, під час презентації не обійшлося без певних несподіванок та досить сенсаційних планів. Зокрема, варті уваги низка цікавих моментів, котрі були повідомлені доповідачами.

ЗСУ
Про який саме проект "важкої БМП" йдеться в презентації наразі не відомо

Так, Олександр Сирський повідомив про очікування Сухопутних військ в найближчому часі проведення роботи (підприємствами ОПК України) зі створення основного бойового танку, важкої БМП та легкої колісної бронемашини (при цьому моменті розглядається як вітчизняні, так і закордонні варіанти).

Bayraktar
Новенькі БПЛА Bayraktar TB2 для ВМСУ вже тестуються в Туреччині

Окремо відзначалося питання щодо прийняття на озброєння різних типів безпілотних апаратів та баражуючих боєприпасів.

"Нарощення бойового складу Сухопутних військ має також відбуватися за рахунок створення нових організаційних структур. В першу чергу бойових бригад нового типу, у складі яких планується мати підрозділи БПЛА, баражуючих боєприпасів, РЕБ та роботизованих платформ різного призначення", - підкреслив генерал-полковник Олександр Сирський.

БТР-4МВ1
Чому у ДШВ хочуть міняти свої БТР-80 на досить важкі та не прийняті на озброєння ЗСУ БТР-4МВ1 невідомо

Несподіване рішення було оприлюднено під час виступу командувача ДШВ Євгена Мойсюка.

Зокрема, виявилось, що десантники хочуть поміняти старі радянськи БТР-80 на "БТР-4 останньої модифікації", при цьому в презентації фігурувала неприйнята на озброєння модель БТР-4МВ1.

БТР-4МВ1
Прототип БТР-4МВ1 на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Окрім сподівань з "врахування прохання Десантно-штурмових військ" щодо постачань БТР-4МВ1, десантники також хочуть отримати мобільні великокаліберні артилерійські системи та ударні БПЛА.

"Вважаю, що напрямком розвитку є збільшення калібрів артилерійських систем, які знаходяться в ДШВ. А також перехід всіх систем на самохідні засоби. Відповідно, нам би хотілось бачити в бригадах такі зразки як Dana-M2 та самохідні міномети, яких поки в Збройних силах не існує", - зазначив генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

САУ
В ДШВ хочуть перейти на сучасні мобільні артсистеми великого калібру. Наразі на озброєнні десантників здебільше стоять 122-мм причіпна гаубиця Д-30 та САУ "Гвоздика"

Командувач ВМСУ очікувано підтвердив плани щодо закупівлі до 2025 року трьох дивізіонів наземної версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" (з постачанням першого дивізіону вже в цьому році), отримання першого комплексу ударно-розвідувальних турецьких БПаК Bayraktar TB2 та переходу підрозділів морпіхів на "єдиний зразок броньованої техніки, який задовольняє вимоги Морської піхоти".

ВМСУ
Який саме корвет планують отримати ВМСУ до 2025 року з презентації не зрозуміло

А ось озвучені плани щодо поповнення корабельного складу ВМС ЗС України дещо відрізняються від більш ранніх.

Щодо найбільш потужного і дорогого класу бойових кораблів - корветів, то на слайді презентації, який визначає перспективи ВМС до 2025, вказаний один "багатоцільовий корвет", що за силуетом та описом відповідає багатостраждальному українському проекту 58250. При цьому на фото зображений турецький корвет типу Ada , про будівництво яких для ВМСУ було домовлено з Туреччиною. Можливо, це є відлунням дискусій навколо цих проєктів, які супроводжували обговорення корветної програми при затвердженні ДОЗ-2021.

корвет
На слайді з форуму у "профіль" зображений корвет схожий на український проект (зверху), крім того, він і йде під "українським прапором" (як МБАК, СРЗК та ДШК, які були розроблені та побудовані в Україні). З іншого боку знизу на слайді презентації зображений саме турецький корветів класу Ada

При цьому в планах є постачання британських ракетних катерів, але не восьми, як планувалося одразу, а шести. А ще два кораблі з Великобританії - будуть протимінними.

ВМСУ
Тема оснащення українського війська значною кількістю безпілотних платформ різних типів та призначення підіймалася на форумі всіма представниками родів військ ЗСУ

Також командувач розповів про плани закупівлі для боротьби з мінними загрозами й відповідних безпілотних комплексів.

"В подальшому ми плануємо закупати в інтересах Військово-морських сил безпілотні протимінні системи, які дуже оптимальні й за ціною, і по ефективності застосування", - відзначив Олексій Неїжпапа.

ЗСУ
Схоже, що вже дуже скоро ми почуємо про перші контракти з постачання західних зенітно-ракетних комплексів

Не менш цікаві плани були озвучені тимчасово виконуючим обов’язки командувача Повітряних сил ЗСУ Аркадієм Вашутіним.

За баченням захисників українського неба переозброєння буде відбуватися в декілька етапів (ймовірно в презентації охоплювався період до 2035 року).

Так, вже на першому етапі планується почати закупівлю невизначених зенітно-ракетних комплексів іноземного виробництва яки будуть завершені на кінцевому – третьому етапі переозброєння.

Водночас буде відкрита дослідно-конструкторська робота зі створення української ЗРС середньої дальності (1 етап), з запланованим завершенням та початком його закупівлі на третьому етапі (можливо, на базі відповідних напрацювань по такому проекту ДККБ "Луч").

ЗСУ
Великі ударні БПЛА ПС ЗСУ ймовірно планують закупати вже після 2025 року

Наявний льотний парк тактичної бойової авіації радянського виробництва планується модернізувати (1 етап) та почати тендери й укладення контрактів щодо закупівлі західних зразків (цікаво, що на слайдах презентації зображені як багатоцільові винищувачі, так і бюджетні легкі штурмовики Embraer EMB-314 Super Tucano).

Завершення переозброєння на нові літаки з виводом з експлуатації радянського авіапарку, заплановане на третьому етапі.

EMB-314
ПС ЗСУ схоже не забувають про плани з придбання легких бразильських штурмовиків Embraer EMB-314 Super Tucano

Також планується переоснащення транспортної авіації на нові літаки "Антонов", а на другому етапі ще й відкриття ДКР зі створення літака ДРЛВ на базі Ан-178 з завершенням розробки й прийняттям його на озброєння на кінцевому етапі.

ЗСУ
На третьому етапі планується почати закупівлю власних ЗРС середньої дальності та літаків ДРЛВ на базі Ан-178

Не менш цікаво виглядає розвиток безпілотної компоненти Повітряних сил ЗСУ.

Так на першому етапі очікується проведення закупівель розвідувально-ударних Bayraktar TB2.

А ось на другому, схоже, збираються проводити тендери та укладати контракти на постачання більш потужних комплексів (на слайді присутній як Bayraktar TB2, так і новий турецький ударний комплекс Baykar Akinci). На завершальному етапі в ПС ЗСУ планують провести закупівлі ударних БПаК, при цьому на ілюстраціях присутні вже Akinci та американський реактивний Kratos XQ-58 Valkyrie.

БПЛА
"Великі" БПЛА Kratos XQ-58 Valkyrie та Baykar Akinci були присутні на слайдах Повітряних сил хоч наразі вони не є серійними зразками

Звичайно, це лише невелика частина доповіді та й щодо того, наскільки продемонстровані презентаційні зображення відповідають реальним планам військових теж є питання.

Однак, навіть ці моменти дещо змінюють попередні уявлення щодо планів з переозброєння українського війська.

Читайте також: Руслан Хомчак: Флот України має усі можливості відповідати на провокації росіян, навіть - застосовувати зброю