xcounter
#

Руслан Хомчак: Флот України має усі можливості відповідати на провокації росіян, навіть - застосовувати зброю

1315
Наші ВМС не мають першими провокувати противника
Наші ВМС не мають першими провокувати противника

Українські військові моряки мають зважати на нерівність потенціалу із флотом противника, наголошує Головнокомандувач ЗСУ

дВійськово-Морські Сили нашої країни мають увесь спектр прав та можливостей відповідати на агресивні провокації на морі, котрі вчиняють кораблі Берегової охорони ФСБ та Чорноморського флоту РФ.

Про це під час свого спілкування із журналістами в кулуарах Форуму "Україна 30. Безпека країни" наголосив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Читайте також: Проламати сили противника: майбутня еліта ЗСУ вчиться діяти в повітрі, на морі та суші
Кораблі ВМС України в пункті свого постійного базування, порт Одеса/Фото: прес-служба Військово-Морських Сил

"Як реагують наші Військово-Морські Сили? (у відповідь на провокації РФ на морі – ред.). Вони мають право реагувати у повному об’ємі того, що прописано у них, включно до застосування зброї", - сказав Головнокомандувач ЗСУ.

Він також наголосив на тому, що український флот сам перший не провокує росіян в акваторії Чорного та Азовського морів до застосування сили.

Патрульний катер "Старобільськ" під час спільних навчань із кораблем USCG Hamilton Берегової охорони США, травень 2021 року

"Але ми готові застосовувати силу. Єдине, що ми повинні розуміти – потужність наших Військово-Морських Сил та військово-морських сил Російської Федерації – вони не співрозмірні", - сказав Руслан Хомчак.

Головнокомандувач ЗСУ також розкрив, яке значення має присутність кораблів НАТО та інших партнерів України в Чорному морі.

Вид на корабель USCG Hamilton із носової частини корабля Морської охорони "Григорій Куроп'ятников"

За його словами, Україна не сподівається, що ці кораблі воюватимуть замість нас із росіянами у випадку "великої війни", але "їхня присутність (кораблів країн-партнерів – ред.) дає нам впевненість, що у випадку потреби вони скажуть своє слово".

Корабель Морської охорони ДПСУ "Миколаїв" та корабель Берегової охорони США USCG Hamilton в порту "Одеса"/Фото: Sergey Smolentsev

В свою чергу, як наголосив Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв під час свого виступу на Форумі "Україна 30. Безпека країни", підрозділи нашого війська повністю прикрили усі можливі місця висадки десантів на нашому побережжі Чорного й Азовського морів.

Об'єднані Сили ЗСу відпрацювали зокрема превентивний ракетний удар по можливим місцям завантаження ворожого десанту на кораблі та гвинтокрили, котрий можуть виконати окупаційні війська РФ в захопленому Криму

Як раніше розповідав Defence Express, протягом останнього місяця РФ мінімум втричі вдалась до агресивних кроків проти України в акваторіях Чорного та Азовського морів.

Зокрема, у ніч з 14 на 15 квітня цього року відбувся інцидент в Азовському морі: п’ять катерів та один корабель Берегової охорони ФСБ намагались завадити діям трьох МБАКів наших ВМС. Росіяни відступили лише після того, як наші моряки пригрозили застосувати озброєння своїх катерів.

Корабель Берегової охорони ФСБ проекту 10140 "Светляк". Аналогічні кораблі РФ доволі часто використовує для провокацій проти ВМСУ на Азовському морі

30 квітня цього року флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва" провів ракетні стрільби своїм "головним калібром" - ракетою П-1000 комплексу "Базальт", що має дальність пуску до 600 кілометрів.

Акваторія для таких стрільб була перекрита ще з 27 квітня цього року, дальність фактичної стрільби ракетою склала 30 кілометрів.

Завантаження ракети П-1000 комплексу "Базальт" на борт корабля

8 травня цього року проходу до Одеси американського корабля Берегової охорони USCG Hamilton та корабля Морської охорони ДПСУ "Григорій Куроп’ятников" намагались завадити два сторожові кораблі Берегової охорони російського ФСБ проекту 22460 "Охотник" та неназваний корабель ЧФ РФ.

USCG Hamilton відбивається від агресивних дій росіян
Читайте також: "Дрок","Тайфун", "Флокс" і інший брязкіт під кремлівські фанфари