xcounter
#

На створення корабельного варіанту "Нептуна" знадобиться не менш, ніж 1,5 роки

Крилата ракета Р-360 "Нептун"
Крилата ракета Р-360 "Нептун"
9303

Хоч сама ракета протикорабельного комплексу навряд чи зазнає істотних змін

За попередніми підрахунками фахівців ДККБ "Луч" (входить до складу ДК "Укроборонпром"), версія комплексу "Нептун" для надводної платформи, за умов достатнього фінансування, буде готова не раніше ніж через півтора року.

Про це кореспондентам видання АрміяInform повідомив генеральний директор-генеральний конструктор КБ "Луч" Олег Коростельов.

Читайте також: Попри всю зацікавленість Міноборони України й досі не замовило "Нептун"
Олег Коростельов
Генеральний директор-генеральний конструктор КБ "Луч" Олег Коростельов

"За моїми попередніми підрахунками, виконання цієї роботи (створення корабельного комплексу, - прим. ДЕ) разом із проведенням випробувань може зайняти не менше ніж півтора року", - відзначив Олег Коростельов.

За його словами, досить значних зусиль потребує доопрацювання комплексу, під нові більш складні умови.

"Тому що ми запускаємо ракету не з землі, де можна прив’язатися до місцевості за допомогою спеціальних систем, а запускаємо з корабля, де потрібен той самий меридіан, транслювати від точних його позицій в даний момент часу до системи, яка забезпечить впровадження та передачу даних на саму ракету", - розповів очільник ДККБ "Луч".

Нептун
Пуск крилатої ракети Р-360 з наземної версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун"

При цьому він додав, що морська версія комплексу може бути розміщена на надводних носіях різних розмірів, включно й з досить невеликими.

Веспа
Проект ракетного катера "Веспа" під комплекс "Нептун" на виставці "Зброя та Безпека"

"Залежно від замовлення ВМС України, ми готові розмістити "Нептун" на будь-який плавзасіб, що здатний нести комплекс щонайменше з чотирма ракетами. Тобто, це може бути, до прикладу, ракетний катер", - зазначив генеральний директор –генеральний конструктор.

Нагадаємо, про закінчення розробки власне крилатої ракети Р-360 "Нептун", як "літального апарату" було повідомлено у листопаді минулого року.

Своє чергою, у червні поточного року успішно були завершені державні випробування наземної версії комплексу РК-360МЦ, а у середині серпня 2020 року, новий вітчизняний протикорабельний комплекс було прийнято на озброєння наказом міністра оборони України Андрія Тарана.

Під час фінальних випробовувань наземної версії комплексу, Олег Коростельов повідомив про початок роботи над іншими варіантами "Нептуна" – корабельним та повітряним.

Читайте також: КБ "Луч" розробляє надлегкий ПТРК: випробування заплановані на 2021 рік (відео)