xcounter
#

Модернізація катерів Island, побудова корветів Ada та британських ракетних катерів: розмова з Вадимом Борисовим, очільником ДПЦК

Катери Island отримають гідне озброєння
Катери Island отримають гідне озброєння
6458

Катери Island отримають гідне озброєння за проектом ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування"

Дослідно-проєктний центр кораблебудування - один з найпотужніших українських проектантів кораблів та катерів світового рівня.

На виставці "Зброя та Безпека" Defense Express мав можливість особисто поспілкуватись з директором - генеральним конструктором ДПЦК - Вадимом Борисовим. Та поставити запитання щодо модернізації катерів Island, оцінки турецьких корветів Ada, які посилять Військово-морські сили України, а також про подробиці можливої співпраці з Великобританією, щодо постачання ракетних катерів за кредитні 1,6 млрд доларів.

Читайте також: "Тосочка" по-українськи: підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б" (фото)

Модернізація Island

Патрульні катери типу Island, які США передає Україні, поки надходять без озброєння. В цих умовах, як тимчасове рішення, на них встановили відверто застарілі 25-мм гармати М-110. Принаймні саме таке озброєння було свого часу помічене на вже включених у склад флоту катерів Р190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ".

Проте Island все ж таки отримають гідне озброєння і Міноборони замовило у ДПЦК проект з модернізації американських катерів.

"На сьогодні ми повністю завершили технічний проект модернізації катерів типу Island, підготовлено пакет документації. Головна мета цієї роботи - дати цьому катеру ті можливості, які на жаль на сьогодні в нього відсутні.

Сама платформа катеру доволі вдала та сучасна, Island має гарні морехідні властивості. Проте та зброя, яке зараз на ньому встановлена - не відповідає викликам. Проте ми розробили три варіанти його модернізації, які передбачають встановлення на нього сучасного озброєння.

ДПЦК намагався максимально чітко відповісти на надане нам військовими тактико-технічне завдання. Саме тому ми зробили три окремих варіанти модернізації Island. Всі ці проекти будуть на наступному тижні розглянуті комісією Міноборони, яка обере з них найкращий", - директор - генеральний конструктор ДПЦК Вадим Борисов.

Турецькі корвети Ada

Рішення щодо закупівлі Україною турецьких корветів класу Ada, які фактично мають стати основними кораблями ВМС України на найближчі десятиріччя, вже викликало різноманітні емоції у суспільстві.

Враховуючи те, що перший турецький корвет для України буде побудований за формулою 50/50, а орієнтовний план оснащення корабля вже відомий, Defense Express попросив очільника ДПЦК прокоментувати цей проект, особливо враховуючи те, що готовність до випробувань першого корабля очікується на рівні 2023 року.

"Корвет типу Ada - це корабель, який вже прийнятий на озброєння та активно використовується турецьким флотом. Це означає, що вже існує напрацьований в реальних умовах досвід його експлуатації. І це робить проект Ada привабливим.

Водночас особисто хотілось, щоб той досвід, який існує в Україні на рівні проектантів та постачальників окремих комплексів та видів озброєння був врахований. Враховуючи те, що навіть перший корвет буде побудований в Туреччині та Україні за формулою 50/50, то цей процесс необхідно проектно супроводжувати. Проте ДПЦК, як проектанта, до цього процесу поки не залучили", - повідомив Вадим Борисов.

Британські ракетні катери та український "Богомол"

Не менш актуальною є і закупівля за кредитні кошти британських ракетних катерів. Цей проект оцінений у 1,6 млрд доларів і передбачений домовленістю з Великобританією, яку підписали у 2020 році. Проте досі детального обрису цих катерів та навіть їх модель - не розголошено. Проте відомо, що британські спеціалісти відвідали українські підприємства, зокрема і ДПЦК.

Британскі ракетні катери домовленість
Будівництво ракетних катерів для ВМС України за британським проектом передбачає Меморандум від 7 жовтня 2020 року

"Британська сторона дійсно відвідувала ДПЦК і ми зацікавлені у співпраці з ними. Зараз я не можу розповісти, по якому саме напрямку буде розвиватися цей проект. Це потребує подальших уточнень. Проте у будь-якому варіанті ми готові надати свою допомогу у якості проектанта, або консультанта, або надати будь-яку іншу допомогу у реалізації цього вкрай потрібного для України проекту", - розповів Вадим Борисов.

Водночас ДПЦК вже продемонструвала свій новітній проект ракетного катеру - "Богомол".

"Богомол" - ракетний катер з аеростатичним розвантаженням, який розвиває швидкість до 50 вузлів. Його основний ударний комплекс - морська версія протикорабельної ракети "Нептун" від ДККБ "Луч". Найголовніша особливість цього проекту: 70-80% його комплектуючих - українського виробництва, що в реаліях сьогодення є доволі високим показником.

Необхідно зазначити, що ракетні катери саме такого типу краще підходять для використання ракетного озброєння завдяки більшій швидкості та стабільності у порівнянні з класичним "монохалом", - підкреслив очільник ДПЦК.

Читайте також: РНБО схвалила Стратегію розвитку ОПК України: які стимули пропонує держава