xcounter
#

Ракетні катери для України будуть озброєні норвезькою ПКР NSM, - Головнокомандувач ЗСУ

9746
NSM відрізняється від "Нептуна" меншими габаритами, але і меншою дальністю стрільби - 185 км проти 300 км
NSM відрізняється від "Нептуна" меншими габаритами, але і меншою дальністю стрільби - 185 км проти 300 км

При цьому українські ВМС отримають за домовленостями з Британією не лише вісім ракетних катерів, але й два катери-тральники

Ракетні катери для Військово-морських сил України, що будуватимуться за британським проектом будуть озброєні норвезькими протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM).

Про це Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив в інтерв’ю виданню "Апостроф".

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"

"Велика Британія перебуває на стадії підписання договорів про виробництво для нас вісім ракетних катерів саме з ракетами NSM, які мають дальність ураження у 180 кілометрів", - сказав Головнокомандувач ЗСУ.

Руслан Хомчак ЗСУ
За його словами, Велика Британія також виробить для ВМС України ще два катери-тральники в рамках уже досягнутих домовленостей

Також, за планами, Військово-морські сили України найближчі роки мають отримати чотири корвети. І сам Головнокомандувач ЗСУ волів би, аби ці корвети були озброєні саме "корабельною" версією української ПКР «Нептун». "Я хотів би бачити український "Нептун" морського базування, але коли він буде? Коли вже буде та ракета? Щоб вона була максимально сучасною, щоб вона мала максимальну дальність та точність ураження", - наголосив генерал-полковник Руслан Хомчак.

Головнокомандувач ЗСУ висловив своє невдоволення тим, що реальні темпи робіт по комплексу "Нептун" відстають від потреб українського війська.

За словами генерал-полковника Хомчака, Збройним Силам уже "на сьогодні" потрібні п’ять дивізіонів "Нептупів", але у 2021 році КБ "Луч" по технологічним причинам зможе виробити та поставити лише один дивізіон таких ПКР

«Але ж виробити - це одне. А треба, щоб тим дивізіоном хтось керував, щоб цей дивізіон десь розташовувався, щоб він забезпечувався. Я повинен навчити персонал, я повинен відпрацювати для них пункти постійної дислокації, місця маневру, розгортання, стартові позиції, завдання. Я повинен мати для них сучасні засоби розвідки, щоб вони вразили ціль на відстані у 200-280 км.Просто виїхати з воріт підприємства – це ні про що. У дивізіонів про які ми говоримо, є шість пускових машин, але це не значить що вони відразу ефективно працюватимуть на захист нашого узбережжя», - наголосив генерал-полковник Руслан Хомчак.

Зеленський міністр оборони Таран
Будівництво ракетних катерів для ВМС України за британським проектом передбачає Меморандум, який 7 жовтня цього року підписали міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес

Нагадаємо що 30 листопада цього року на шпальтах видання "Тиждень" вийшло інтерв’ю з Надзвичайним та повноважним послом Сполученого Королівства в Україні Меліндою Сіммонс. Дипломат зазначила, що фіналізація технічних характеристик майбутніх кораблів – це наступний крок по реалізації проекту будівництва ракетних катерів за британським кредитом.

Щоб остаточно домовитись про параметри майбутніх ракетних катерів, міністр оборони України Андрій Таран мав провести окремий візит в Британію. Втім, "друга хвиля коронавірусної хвороби значно все ускладнила. Однак обидві сторони знають, що робити", - додала Мелінда Сіммонс.

ракетні катери за британським проектом Зеленський
Президент України Володимир Зеленський та Надзвичайний і повноважний посол Великої Британії Мелінда Сімонс

Для порівняння, характеристики NSM та "Нептуна":

  • довжина ракети: NSM – 3,96 метрів, "Нептун" - 5,5 метрів;
  • розмах крила: NSM – 1,4 метри, "Нептун" - 1,33 метри;
  • стартова маса: NSM – 407 кг (з прискорювачем), "Нептун" - 870 кг (з прискорювачем);
  • дальність пуску: NSM – від 3 до 185 кілометрів, "Нептун" - до 300 кілометрів.
Нептун ДОЗ-2021
Втім, головна відмінність - комплекс "Нептун" поки не має корабельної версії, та існує лише в "сухопутному" варіанті
Втім, не можемо не нагадати про проект ракетного катера "Богомол", «заточений» саме на появу «корабельної» версії «Нептуна» , «Есклюзивну презентацію цього проекту на сторінках Defense Express провів його розробник - "Дослідно-проєктний центр кораблебудування".
Державне оборонне замовлення
Головні характеристики "Богомолу" - швидкість не менше 50 вузлів, "головний калібр" - дві ракети "Нептун"
Читайте також: Вся історія британського проекту катерів Vita: що мають отримати ВМСУ та українські корабели