xcounter
#

"Тосочка" по-українськи: підприємства "Укроборонпром" розробляють вогнеметну систему залпового вогню на шасі "Дозор-Б" (фото)

10638
"Дозор-Б" перетворять на легку вогнеметну систему, озброєну 10 РСЗВ РС-122ТБ "Спека"
"Дозор-Б" перетворять на легку вогнеметну систему, озброєну 10 РСЗВ РС-122ТБ "Спека"

Основними виконавцями робіт зі створення "лайт"-версії відомого радянського комплексу ВОС (важка вогнеметна система, більш відома як ТОС-1) є ДАКХ "Артем", "Шепетівський ремонтний завод" та ХКБМ

Про новий проект зі створення української легкої термобаричної системи залпового вогню стало відомо під час виставки "Зброя та Безпека-2021".

Саме для неї фахівці ДАКХ "Артем" розробили новий 122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною.

Читайте також: Протитанковий комплекс "Бар’єр-С" виходить на етап фінальних випробувань
122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ Спека з термобаричною головною частиною від ДАКХ Артем на Зброя та Безпека-2021
122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною від ДАКХ "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

"Це новий реактивний снаряд ("Спека") для нашої перспективної легкої вогнеметної системи на базі шасі "Дозор-Б", яку виготовляє у нас ХКБМ. Оскільки ми спеціалізуємося на ракетах і засобах ураження, то за нами закріплена функція створення власне засобу ураження. Шепетівка (ДП "ШРЗ") відповідає за пакет направляючих, а ХКБМ відповідає за загальну інтеграцію, за систему наведення тощо", - розповів під час презентації на виставці Президент Компанії - Голова правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін.

За його словами, ТКБМ "Дозор-Б" буде перероблений в легку РСЗВ – в його кузові буде знаходитись система з 10 термобаричними снарядами розміщеними на направляючих, яка при потребі буде підійматися у бойове положення та здійснювати їх запуск.

"Переваги цієї системи в її високій мобільності, непомітності для ворога, можливості швидко проводити у відповідь вогонь і міняти місце положення", - відзначив Володимир Зімін.

122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ Спека з термобаричною головною частиною від ДАКХ Артем на
122-мм реактивний снаряд РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною від ДАКХ "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

Наразі невідомий ступінь готовність всієї системи, за загальну інтеграцію якої відповідає "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова". А ось власне реактивний снаряд від "Артему" попередньо може бути готовий вже до кінця поточного року.

Нова РСЗВ на базі Дозор-Б може стати більш легким та мобільним українським аналогом російського комплексу ТОС-1А Солнцепек
Нова РСЗВ на базі "Дозор-Б" може стати біль легким та мобільним українським аналогом російського комплексу ТОС-1А "Солнцепек"

"Нещодавно ми успішно випробували термобаричну бойову частину, вона показала дуже високу ефективність і на цей момент ми ведемо роботи по руховій частині. Я думаю, що в найближчі місяці ми вже вийдемо на вогневі випробування. Тобто ми будемо робити реальні пуски цього виробу з інертною бойовою частиною. І фактично, я вважаю, до кінця цього року снаряд буде готовий", - зазначив Президент Компанії - Голова правління ДАХК "Артем".

Він також додав, що проект нової термобаричної РСЗВ був розпочатий за ініціативи ДК "Укроборонпром".

"Це робота, яку ми почали з ініціативи державного концерну "Укроборонпром", був випущений відповідний наказ по розробці, була створена кооперація. Це дійсно унікальний випадок, коли Концерн бере на себе функцію організувати кооперацію підприємств зі створення нових видів і зразків озброєння", - наголосив Володимир Зімін.

ТТХ 122-мм реактивного снаряда РС-122ТБ Спека з термобаричною головною частиною
ТТХ 122-мм реактивного снаряда РС-122ТБ "Спека" з термобаричною головною частиною

Водночас він додав, що українські військові теж виявили зацікавленість в цьому зразку озброєння.

"У нас активну участь в проекті бере "Інститут Чепкова" (ЦНДІ ОВТ ЗС України). І якраз під його керівництвом всі технічні характеристики й були підготовлені на рівні самої концепції", - розповів очільник ДАКХ "Артем".

ТТХ ТКБМ Дозор-Б
ТТХ ТКБМ "Дозор-Б"

Варто додати, що вогнеметними системами (донедавна лише у важкому варіанті) зазвичай займалися лише наші "північні сусіди" з РФ. Саме на їх території була розроблена ще у радянські часи важка вогнеметна система залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72 (ТОС-1 "Буратино") та згодом її російська модернізація ТОС-1А "Солнцепек".

Ці системи оснащуються 30-24 термобаричними реактивними снарядами калібру 220 мм з дальністю ураження 3600-6000 метрів. Також, минулого року був вперше представлений новий варіант вогнеметної системи - ТОС-2 "Тосочка" на вантажному броньованому шасі "Урал".

ТОС-2
ТОС-2 "Тосочка" була вперше представлена у 2020 році

Своєю чергою, українська система відрізняється ракетами меншого калібру (122-мм) та їх кількістю, водночас вона має набагато менші розміри й в рази більшу мобільність. Самі ж термобаричні снаряди РС-122ТБ "Спека" хоч і не такі потужні, але мають дальність пуску до 7 км.

Проект протитанкового варіанту
Проект протитанкового варіанту "Дозор-Б" від ХКБМ з барабанною заряджальною установкою, на кшталт "Штурм-С" та бойовим модулем "Амулет"

Нагадаємо, наразі в ХКБМ проходять випробування фінальної плаваючої версії ТКБМ "Дозор-Б". Крім того, нещодавно з’явилися кадри з проектом протитанкового варіанту "Дозор-Б" від ХКБМ з барабанною заряджальною установкою, на кшталт тієї, що використовується в комплексі "Штурм-С" та бойовим модулем "Амулет".

Читайте також: За 1,5 роки ЛБТЗ поставив для ЗСУ понад 100 одиниць бронетехніки: завод чекає замовлення на "Дозори"