xcounter
#

​"Артем" переходить до випробувань перших українських 155-мм артилерійських снарядів (відео)

155-мм снаряд - стандартний артбоєприпас країн НАТО
155-мм снаряд - стандартний артбоєприпас країн НАТО
9599

Україна невдовзі отримає власні артснаряди у натівському калібрі

ДАКХ "Артем" у рамках дослідної конструкторської роботи "Ковш-55" зі створення вітчизняних 155-мм снарядів переходить до випробувань готових боєприпасів.

Про це під час виставки "Зброя та Безпека", яка зараз проходить у Києві, спеціально для Defense Express розповів Володимир Зімін, Президент Компанії - Голова правління ДАХК "Артем".

Читайте також: Протитанковий комплекс "Бар’єр-С" виходить на етап фінальних випробувань

"У створенні першого вітчизняного 155-мм снаряду ми рухаємось відповідно затверджених планів та графіків. На цьому тижні вже завершується спорядження корпусів снарядів дослідної партії, які найближчим часом будуть випробувані підривом. Це дозволить перевірити їх характеристики та підтвердити відповідність всім вимогам щодо потужності та уламковості", - повідомив очільник ДАКХ "Артем".

Таким чином, Україна наближається до отримання власного 155-мм снаряда. Звісно, після цих тестів буде проводиться інші численні вогневі випробування, які мають завершитись прийняттям нового боєприпасу на озброєння Збройних Сил України.

снаряд Артем
155-мм, 152-мм та новий КОФС-152 від ДАКХ "Артем"

Маємо зазначити, що початок виробництва власних 155-мм снарядів дозволяє не залежати від імпорту цих видів боєприпасів, які мають застосовуватись в артилерійських системах на кшталт "Богдани". Але і значно економити кошти, бо, для розуміння, ціна одного імпортного натівського снаряда на міжнародному ринку сягає 1,5-2 тисяч доларів.

Як підкреслив Володимир Зімін, зараз потужності підприємства дозволяють виробляти до 15 тисяч 155-мм снарядів на рік.

дакх Артем
Декілька років тому ДАХК "Артем" отримав нові високоточні верстати

Також зазначимо, що ДАКХ "Артем" на виставці "Зброя та Безпека" демонструє нову перспективну розробку - снаряд КОФС-152, який дозволяє збільшити дальність дії радянських артилерійських систем у рази - до 60 км.

Окрім цих розробок компанія також продемонструвала новий термобаричний реактивний снаряд у калібрі 122-мм РС-122ТБ під нову РСЗВ "Спека", яка створюється на базі "Дозор-Б".

РС-122ТБ Спека
РС-122ТБ "Спека"

А з огляду на досвід конфлікту за Нагірних Карабах розробляється баражуючий боєприпас "Мисливець", який може розганятися до 350 км/год та долати до 80 км. І, як підкреслюють розробники, саме висока швидкість цього боєприпасу унеможливить шанс противника зреагувати на небезпеку.

Мисливець Артем
"Мисливець" від ДАХК Артем

Для наведення на ціль, окрім традиційної інерціальної та супутникової навігації на термінальній ділянці траєкторії буде використовуватись телевізійна головка самонаведення з автоматичним супроводом цілі.

"Головна задача ДАХК "Артем" при розробці "Мисливця" - зробити його дешевим. Бо на міжнародному ринку таких комплексів доволі багато і зробити аналогічну зброю, яка буде коштувати великі гроші - може хто завгодно. Тому наша розробка має поєднати швидкість, точність та економічність. Ми розраховуємо, що за 1,5 роки ми вже перейдемо до льотних випробувань "Мисливця".

ДАХК Артем
Читайте також: Вже на початку 2022 року перший український ударний БПЛА "Сокіл-300" може піднятися в небо