xcounter
#

Вже на початку 2022 року перший український ударний БПЛА "Сокіл-300" може піднятися в небо

10914
Макет ударного БПЛА "Сокіл-300" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Макет ударного БПЛА "Сокіл-300" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Конструктори ДККБ "Луч" прискорили роботи зі створення першого вітчизняного ударного безпілотника

Перший дослідний зразок, який надалі може бути використаний й для льотних випробувань, планується зібрати вже до кінця поточного року.

Про це в коментарі Defense Express повідомили представники "Державного Київського конструкторського бюро "Луч" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2021", яка розпочала свою роботу у вівторок, 15 червня у Києві. Саме тут вперше публічно (для широкої громадськості) демонструють макет українського ударного БПЛА.

Читайте також: ACE ONE надсучасний український багатоцільовий ударний stealth-БПЛА: оприлюднено оглядове відео та фото з ТТХ
Сокіл-300 та керовані ракети РК-10 на виставці Зброя та Безпека-2021
"Сокіл-300" та керовані ракети РК-10 на виставці "Зброя та Безпека-2021"

За словами представників ДККБ "Луч", наразі розроблена математична модель безпілотного апарату та завершується добірка основних комплектуючих для створення повноцінної базової версії БПЛА.

"Можливо спочатку це будуть випробування датчиків та різноманітних блоків й льотних систем у складі дослідного апарату", - повідомили представники держпідприємства, відзначивши, що хоч мова йде й про наземні випробування, але вони почнуть проводитись вже на реальному дослідному зразку, який незабаром буде піднятий у повітря.

Малогабаритна РЛС, станція з синтезованою апертурою антени, інерційний блок та оптико-прицільна станція - важливі складові БПЛА Сокіл-300
Малогабаритна РЛС, станція з синтезованою апертурою антени, інерційний блок та оптико-прицільна станція - важливі складові БПЛА "Сокіл-300"

Також розробники детально розглядають вимоги для можливих варіацій "Сокіл-300", відповідно до яких на апарат буде потрібно встановлювати різні види необхідного обладнання (в межах корисного навантаження).

"Безпілотник буде виконувати не тільки ударну функцію, а й розвідувальну. Тобто в залежності від того, яке саме призначення буде у БПЛА, він і буде мати відповідну комплектацію", - відзначили представники КБ "Луч".

Сокіл-300
"Замість цього пілона (з ракетами) можемо поставити цей (зі станціями РЕБ)", - розповів закордонним гостям Олег Коростельов

В бойовому варіанті акцент буде робитися на оснащення БПЛА зразками високоточного озброєння, серед якого можуть бути як раніше анонсовані керовані ракети РК-2П від ДККБ "Луч" так і інші боєприпаси.

"Під "Сокіл" будуть розроблятися різні направляючи, під які можна буде ставити різне озброєння, що збільшить універсальність комплексу", - розповіли розробники українського БПЛА.

Український БПЛА замість озброєння може бути оснащений кількома підвісними станціями РЕБ
Український БПЛА замість озброєння може бути оснащений кількома підвісними станціями РЕБ

Своєю чергою, розвідувальний "Сокіл" обов’язково отримає станцію з синтезованою апертурою антени (SAR), що дозволить апарату "сканувати" поверхню та виявляти потенційні цілі, попри хмарність та несприятливі для розвідки погодні умови, які зазвичай роблять більшість безпілотників безпорадними.

Таку версію також збираються обладнати потужними засобами радіолокаційної боротьби (як то адаптована станція "Омут" від "Радіонікс").

Сокіл-300 зможе нести чотири керовані ракети РК-2П
"Сокіл-300" зможе нести чотири керовані ракети РК-2П

Нагадаємо, вперше макет "Сокіл-300" був показаний у листопаді минулого року. Український безпілотник оперативно-тактичного рівня зможе підіймати до 300 кг корисного навантаження, серед якого можуть бути й керовані ракети – наприклад, чотири потужних РК-2П з дальністю 7,5 км.

Малогабаритна РЛС й сучасна оптико-прицільна станція, працюючи в тандемі з вітчизняним озброєнням, що керується за принципом "лазерної стежки", дозволять перспективному українському апарату виявляти ворожі цілі та знищувати їх не тільки з великих чи середніх висот, й з наднизьких.

Це особливо актуально в українських умовах ведення бою, оскільки в нас до несприятливої погоди, яка суттєво ускладнює "класичне" використання БПЛА, додається й значна кількість засобів ППО ворога.

Варто додати, що раніше (у квітні ц.р.) стало відомо, що ДККБ "Луч" продовжує розробку першого українського ударного БПЛА за свої обігові кошти.

ТТХ БПЛА Сокіл-300 від ДККБ Луч
ТТХ БПЛА "Сокіл-300" від ДККБ "Луч"

"Ми зараз терміново діємо в усіх напрямках (розробки "Сокіл-300") – розробка двигуна, виготовлення самого планера, проведення тестування тих складових частин, які ми оголошуємо, і сподіваюся, що за рік ми встигнемо", - відзначив тоді Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов.

Макет ударного БПЛА Сокіл-300 на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет ударного БПЛА "Сокіл-300" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
Читайте також: Для озброєння БпЛА "Сокіл" будуть створені нові керовані боєприпаси