xcounter
#

Оголошені подробиці британських ракетних катерів для України: строки, озброєння та умови будівництва

Fast-attack craft класу Hamina Фінських ВМС
Fast-attack craft класу Hamina Фінських ВМС
9415

Британські ракетні катери будуть створені спеціально для України

Ракетні катери, які побудують на британський кредит у 1,6 млрд доларів, будуть створені за оригінальним проектом та озброєні ракетами нового класу.

Деталі цього проекту повідомив аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз у інтерв'ю виданню "День".

Читайте також: "Укроборонпром" відмовився розкривати деталі про виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois в Одесі
Orkan
Fast attack craft класу Orkan ВМС Польщі

"Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів", - повідомив Тім Вудз.

Зазначимо, що такий розмір характерний для кораблів із доволі потужним озброєнням, яке складається з протикорабельних ракет та універсальної артилерійської установки. Проте конкретний тип озброєння названий не був.

Skjold
Ракетні катери класу Skjold ВМС Норвегії

"На них планується встановити артилерійські системи та ракети. Це залежить зокрема від того, які ракети потрібно. А це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання якраз зараз розглядають британські компанії. Але це будуть ракети нового класу, спроєктовані спеціально для України британською промисловістю", - додав аташе.

За його словами, у жовтні 2020 року для Володимира Зеленського на борту авіаносця HMS Prince Of Wales відбулася презентація ракет, озброєнь, ракетного катера "тому саме на основі цього розробляється остаточне рішення".

З боку Defense Express маємо лише зазначити, що така заява доволі сильно контрастує не тільки із попередньою інформацією про встановлення на ці катери норвезьких малогабаритних ракет Naval Strike Missile. А також логічному наміру інтегрувати на ці катери вітчизняний "Нептун".

Також Тім Вудз повідомив, що участь Дослідного-проектного центру кораблебудування у Миколаєві, який має власний проект катера "Богомол" озброєного "Нептуном", опція, "яка ще не сформалізована". Водночас план будівництва передбачає виготовлення у пропорції 50:50.

"Ми побудуємо перші чотири катери у Великій Британії, дозволяючи при цьому українським суднобудівникам спостерігати, вчитися і тренуватися. А друга частина - чотири ракетні катери - будуватимуться в Україні", - підкреслив аташе з питань оборони посольства Великої Британії.

Ракетний катер Ambassador MK III
Ракетний катер Ambassador MK III ВМС Єгипту

Водночас строки створення всіх восьми катерів доволі стислі. Будівництво першого корабля розпочнеться на початку 2022 року.

"Наше початкове бачення полягає в тому, що всі вісім ракетних катерів буде збудовано чи перебуватиме у процесі будівництва до 2024 року. Що є досить швидко. Думаю, попри затримки з початком будівництва ми побачимо ці кораблі в Чорному морі вже у 2025 році з українськими моряками на борту", - додав Тім Вудз.

Читайте також: Став відомий план побудови турецьких корветів класу Ada для України