xcounter
#

"Укроборонпром" відмовився розкривати деталі про виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois в Одесі

Втім, в Концерні говорять, що в Одесі відбуватиметься лише крупновузлова збірка цих вертольотів
Втім, в Концерні говорять, що в Одесі відбуватиметься лише крупновузлова збірка цих вертольотів
7307

Також в ДК "Укроборонпром" стверджують, що меморандум про виробництво американських гвинтокрилів Одеський авіаційний завод підписав ще в 2017 році

Державний концерн "Укроборонпром" вирішив прояснити деякі деталі, що стосувались п’ятничної заяви очільника УОП Юрія Гусєва щодо планів організації виробництва гелікоптерів Bell UH-1 Iroquois на потужностях Одеського авіаційного заводу.

Зокрема, в прес-службі "Укроборонпрому" стверджують, що у 2017 році між Укроборонпромом та американською стороною було підписано меморандум, предметом якого визначено співробітництво з метою організації виробництва вертольотів на території України - в кооперації з партнерськими підприємствами.

Читайте також: ХДАВП у небезпеці: як врятувати підприємство та відновити серійне виробництво Ан-74 і Ан-140

Пізніше Одеський авіаційний завод уклав відповідну генеральну угоду з американськими партнерами.

Очільник ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв на фоні стенду, що демонструє номенклатуру продукції Одеського авіазаводу

Але, "угода про нерозголошення інформації не дозволяє жодній зі сторін повідомляти деталі існуючих домовленостей" - наголошує прес-служба УОП.

В Концерні також вирішили ще раз наголосити, що виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois в Одесі є "інвестиційним проектом, залучення коштів з державного бюджету на цьому етапі не передбачається".

Жоден із урядових документів, прийнятих за останній рік, не передбачав такого інвестпроекту, як організація виробництва в Україні гелікоптерів іноземної розробки

На фоні інформації, що американський виробник Bell Textron не видавав ДК "Укроборонпром" дозволу на виробництво гелікоптерів Iroquois, у концерні не стали називати модель вертольоту. Лише повідомивши, що це буде "вертоліт середнього класу, екіпаж якого складається із 2 осіб, а борт здатний вмістити до 13 пасажирів".

Також у заяві концерну існує певний дисонанс: цей вертоліт назвали "національним українським продуктом", в той час, коли вже в наступному абзаці уточнюється, що "збірку вертольотів планується у майбутньому локалізувати".

В "Укроборонпромі" також ще раз повторили свою тезу, що гелікоптери, котрі планують виробляти в Одесі, можна буде використовувати в якості транспортних, пожежних, рятувальних та санітарних тощо.

А Одеський авіаційний завод "спроможний виготовити гелікоптер-демонстратор вже до Дня Незалежності України".

Лишається невідомим і такий момент - а який із цивільних авіаперевізників в Україні має інтерес використовувати Iroquois.

Попри те, що назви компанії-партнера в "Укроборонпромі" не називають, але едина публічна домовленість "Одеського авіаційного заводу" з "американською стороною" була укладена у серпні 2018 року з компанією Aviastar Invest Corp з США та Distar CZ a.s. з Чехії.

У відповідності до повідомлення концерну, тоді була досягнута домовленість про початок кооперації з розробки та виробництва літаків в Україні.

Aviastar Invest Corp

В цей же час назвати Aviastar Invest Corp відомою компанією - неможливо, бо навіть сайту в неї немає.

Проте існує профіль у мережі Linkedin, де вказано, що керує компанією з 2017 року Генадій Креймерман, якому також належить ТОВ "Авіастар Інвест Україна", яка зареєстрована у житловому будинку у Києві, а також ТОВ "Авіапромінвест" з Одеси. Додамо, що у реєстрах вказано, що він проживає у США у Нью-Йорку.

Щодо чеської компанії, то Distar дійсно виготовляє літальні апарати, але виключно надлегкі літаки.

Distar Samba XXL
Літак Distar Samba XXL

Водночас, Міноборони уже видало замовлення на розробку легкого корабельного гелікоптера підприємству "Мотор Січ". А за планами 2021 року - у рамках розвитку системи авіаційної безпеки України підрозділи МВС отримають 26 французьких гелікоптерів.

Після завершення контракту з Airbus Helicopters на 55 гвинтокрилів H225, H145 та Н125 Україна матиме третій за величиною парк гелікоптерів авіаційної безпеки в Європі

Додамо, що Defense Express направив до "Укроборонпрому" інформаційний запит з цілою низкою питань. Відповідь на нього дасть змогу розібратися у цій ситуації, яка почала нагадувати історію з "лижним інструктором". Але поки у держконцерні наш запит ігнорують.

Читайте також: ДПС хоче забрати в Заводу імені Малишева 35 мільйонів гривень: стільки коштують 17 днів роботи заводу