xcounter
#

​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту

Корвет типу Ada
Корвет типу Ada
19505

Вертоліт корабельного базування має бути готовий до 2023 року

Міноборони України замовило у "Мотор Січ" поетапну розробку вертольота морської авіації. Він призначений для посилення берегової авіації Військово-морських сил України, а також озброєння корветів за турецьким проектом Ada.

У якості базової моделі розглядається вертоліт Мі-2, який буде оснащений додатковим обладнанням та механізмами, а також пройде ремоторизацію та оновлення за принципом Мі-2МСБ.

Читайте також: Командування ВМС ознайомилось з можливостями Bayraktar TB2: наскільки цей БПЛА ефективний на морі
Мі-2МСБ
Мі-2МСБ-1 від "Мотор-Січ"

"Розробка вертольоту на базі глибокої модернізації Мі-2 із тотальною цифровізацію всіх систем, буде розбита на декілька етапів. На першому, який має завершитися вже у цьому році, очікується отримання першої машини у вигляді вертольоту берегового базування.

До 2023 року - створення вертольоту для корвета, що передбачає встановлення механізму складання лопастей, щоб він зміг розміститися у ангарі корабля. Передбачається його виконання у двох версіях - пошуково-рятувальній та протичовновій", - повідомив Defense Express заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк.

Корвет Ada
Україна замовила корвети типу Ada наприкінці 2020 року

Скоріш за все готовність палубної версії вертольоту до 2023 року зумовлена введенням в стрій першого корвета Ada для ВМС України.

За інформацією Defense Express, корпус першого корабля бути побудований у Туреччині, а його оснащення буде проходити вже в Україні за участі українських та турецьких фахівців. Це дозволить пришвидшити опанування досвіду взаємодії. Бо всі наступні кораблі будуть будуватися на вітчизняних потужностях заводу "Океан" у Миколаєві.

Від Defense Express маємо зазначити, що у Туреччині корвети типу Ada озброюються американським Seahawk, який виконує функції пошукового, транспортного та рятувального вертольота, а також може виконувати протичовні функції завдяки РЛС, гідроакустичній станції, ракетному та торпедному озброєнню.

S-70B туреччина
S-70B Seahawk ВМС Туреччини в складеному стані

Водночас закупівля цих вертольотів у США може стати проблемним питанням, враховуючи їх високу вартість у протичовному варіанті, що передбачає оснащення цілим комплексом радіоелектронних та гідроакустичних засобів.

Зокрема, Австралія у 2019 році витратила 3 млрд доларів на 24 вертольоти у найпотужнішій версії MH-60R, із супутніми озброєнням, оснащенням, навчанням та іншими послугами. Якщо ж розглядати найпростішу версію S-70B, то Туреччина у 2006 році витратила 550 млн доларів на 17 одиниць із супутніми послугами.

MH-60R
MH-60R - найпотужніша версія Seahawk

Зазначимо, що модернізація Мі-2 у пошуково-рятувальний вертоліт - цілком реальна задача. В той час як перетворення його у протичовновий вертоліт - складніше у рази.

Бо навіть у версії Мі-2МСБ максимальна злітна маса знаходиться у межах 3,7-4 тонн. При цьому протичовновий вертоліт має бути оснащений РЛС та/або гідроакустичною станцією чи буями. А у найбільш ефективній версії - ще і протикорабельними ракетами чи іншим озброєнням.

Seahawk гідроакустичний буй
Гідроакустичний буй є одним з небагатьох засобів виявлення підводних човнів

Цікаво, що Україна далеко не перша країна, яка стикається з проблемою оснащення власних кораблів вертольотами. Наприклад, Польща для нових корветів типу Gawron поки обрала вже об'єктивно застарілі американські Kaman UH-2 Seasprite.

Kaman UH-2 Seasprite
Kaman UH-2 Seasprite ВМС Польщі

І цей вибір був зроблений навіть за наявності власного вертольота PZL W-3, який фактично є переробленою версією Мі-2.

PZL W-3RM
PZL W-3RM - пошуково-рятувальний вертоліт Польщі

Також маємо додати, що, окрім Seahawk, можливо розглядати й інші варіанти іноземних вертольотів морського базування. Наприклад, H225m від Airbus. Проте ціна на ці машини не буде сильно відрізнятися від Seahawk.

H225m Airbus
H225m від Airbus

Альтернативним шляхом оснащення українських корветів можуть стати БПЛА. Зараз Туреччина розглядає дрон Akinci для озброєння універсальних десантних кораблів замість F-35B.

В цих умовах цілком логічним також є розробка БПЛА, але вертикального злету та посадки, пристосованого до морського базування із пошуковим та частковим протичовновим функціоналом.

V-200 SKELDAR
V-200 Skeldar від Saab, закуплений німецькими, канадськими та іспанськими ВМС
Читайте також: Baykar Defence розробила прототип безпілотника із вертикальним злетом та посадкою: дрон має назву Bayraktar DIHA