xcounter
#

Миколаївський завод "Океан" будуватиме корвети для ВМС України за угодами з Туреччиною

6071
Четвертий турецький корвет класу Ada F-514 TCG Kınalıada був побудований у 2017 році, фото ілюстративне
Четвертий турецький корвет класу Ada F-514 TCG Kınalıada був побудований у 2017 році, фото ілюстративне

Підприємство має потужності для будівництва кораблів максимальною тоннажністю до 6000 тонн та максимальною довжиною до 135 метрів

Будівництво корветів для Військово-Морських Сил України за угодами з Туреччиною, підписаними 14 грудня цього року, відбуватиметься на миколаївському суднобудівному заводі "Океан".

Про це заявляє прес-служба самого заводу "Океан".

Читайте також: Ракетні катери для України будуть озброєні норвезькою ПКР NSM, - Головнокомандувач ЗСУ

"Суднобудівний завод "Океан" уклав меморандум з Державним оборонним концерном Турецької Республіки про спільну діяльність з реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для Військово-Морських Сил України на виконання Рамкової військової угоди, підписаної в жовтні 2020 року під час зустрічі президентів України та Турецької республіки в Анкарі, а також контракту на будівництво корветів, підписаного сторонами 14 грудня поточного року в Києві", - йдеться у повідомленні прес-служби установи.

корвети для ВМС України
Миколаївський завод "Океан", фото ілюстративне

Там також заявляють, що з "метою локалізації корветної програми Державний оборонний концерн Турецької Республіки провів аудит технічної спроможності суднобудівних підприємств України".

"Суднобудівний завод “Океан” обрано та включено в корветну програму з урахуванням унікальних технічних можливостей підприємства, наявності професійних кадрів та поточної програми модернізації виробничих активів. Меморандум передбачає укладення окремих контрактів між сторонами в чітко обумовлені строки та конкретні кроки співпраці в рамках корветної програми", - наголошує прес-служба самого заводу "Океан".

корвети для ВМС України
21 серпня цього року завод "Океан" відвідав Віце-прем’єр-міністр України, Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. Мета візиту - вивчити можливості підприємства по ремонту та будівництву бойових кораблів

За наявними даними, потужності заводу "Океан" дозволяють будувати судна та кораблі із такими максимальними габаритами: водотоннажність – до шести тисяч тонн, довжина корпусу – до 135 метрів, ширина – до 18 метрів.

Для порівняння, турецький корвет проекту Ada, який ймовірно будуватимуть для флоту України, має такі габарити: водотоннажність – 2300 тонн, довжина корпусу – 99,56 метрів, ширина корпусу – 14,4 метри.

корвети для ВМС України
Інфографіка з ТТХ турецького корвета проекту Ada

Нагадаємо, 14 грудня, Міністр оборони України Андрій Таран підписав угоди з турецькими компаніями, котрі передбачають про передачу технологій та виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних Сил України.

Така подія відбулась у рамках візиту турецької делегації на чолі з Президентом Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїлом Деміром.

турецькі корвети для ВМС України
Міністр оборони Андрій Таран та Президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір

Як наголосив Міністр оборони України Андрій Таран , мова в першу чергу про проекти, що мають радикально посилити бойові спроможності Військово-Морських Сил Збройних Сил України задля підвищення безпеки у Чорноморсько-Азовському регіоні.

Читайте також: Компанія Baykar Defense поставила замовникам, включно з Україною, 154 БпЛА Bayraktar TB2