xcounter
#

Компанія Baykar Defense поставила замовникам, включно з Україною, 154 БпЛА Bayraktar TB2

Bayraktar TB2 знаходиться на озброєнні ЗСУ
Bayraktar TB2 знаходиться на озброєнні ЗСУ
6228

Турецька компанія Baykar Defense сподівається на збільшення експортних контрактів на свою продукцію. Один з таких на закупівлю БпАК Bayraktar TB2 днями уклала Україна - на додаток до раніш закуплених комплексів.

Технічний директор турецької компанії Baykar Defense Сельчук Байрактар повідомив, що на даний момент збройним силам і силам безпеки Туреччини і ще трьох країн (Азербайджану, Катару і України) поставлено сумарно 154 БЛА Bayraktar TB2, з них "більше 120" знаходяться в строю.

Сумарний наліт БЛА Bayraktar TB2 з 2014 р. склав понад 280 тисяч годин, більше 80% їх польотів в бойових умовах були "повністю успішними".

Читайте також: Андрій Таран: Україна та Туреччина обмінюватимуться технологіями при спільному виробництві Bayraktar TB2
БПЛА Bayraktar TB2
За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив 976 цілей.

Також Baykar Defense поставила збройним силам і силам безпеки Туреччини "понад 228" малих БЛА, їх сумарний наліт перевищив 100 тисяч годин.

Також компанія повідомила, що насьогодні вже розроблена більш сучасна версії БпЛА Bayraktar TB2 - це TB2S, з інтеграцією системи супутникового зв'язку SATCOM для управління аппартом.

Завдяки цьому БпЛА тепер не мають обмежень по дальності застосування, бо можуть зв'язуватися з наземною станцією управління у широкій зоні, покриття у якій забезпечується завдяки супутнику.

Застосування вйськовими безпілотників "Байрактар ТБ2", придбаних Азербайджаном у Туреччині, зіграло важливу роль в перемозі Баку над вірменськими силами під час карабахської війни. Це стало очевидною рекламою турецької зброї та безпілотних літальних апаратів як таких.

За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив 976 цілей. Детальну статистику застосування турецького дрона підбив ресурс Clash Report.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 над полем бою

Раніше Туреччина використовувала вітчизняні наступальні та розвідувальні безпілотні літальні апарати у ході власних військових операцій на півночі Сирії й у Лівії.

Типовий сценарій застосування турецьких БпЛА у ході війни у Нагірному Карабаху

Насьогодні фахівці з оборони в усьому світі фокусують увагу на те, як їхні країни можуть використовувати аналогічні системи, і як вони мають реагувати, якщо проти них будуть застосовуватися такі безпілотні апарати.

Особливо за умов, коли більшість зенітих ракетних комплексів погано працюють проти малорозмірних та повільних БпЛА, а інформація, яку ці безпілотники можуть надати у режимі реального часу, суттєво нівелює переваги протиборчої сторони.

БпЛА Bayraktar TB2
У 2021 році Україна планує отримати щонайменше п'ять БпЛА Bayraktar TB2

Все це разом буде поштовхом до критичиної оцінкии та фундаментальної перебудови як наступальної, так і оборонної військової тактики та оперативних дії на полі бою.

Можна очікувати, що головний наголос буде зроблено як на збільшенні кількості безпілотних платформ з різними функціональними можливостями, які застосовуються підрозділами, так і на перегляді засобів, сил та способів, які здатні ефективно протидіяти безпілотним авіційним комплексам.

Ці висновки та виклики, звісно, є надзвичайно актуальними і для Збройних Сил України.

Нагадаємо, що 14 грудня 2020 р. Міністр оборони України Андрій Таран підписав угоди з турецькими компаніями, котрі передбачають про передачу технологій та виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних Сил України.

Читайте також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)