xcounter
#

Замість українських ракет ВМСУ може витратити кошти на закупівлю турецьких корветів з іноземними ПКР

16386
Четвертий турецький корвет класу Ada F-514 TCG Kınalıada був побудований у 2017 році
Четвертий турецький корвет класу Ada F-514 TCG Kınalıada був побудований у 2017 році

Відповідні плани обговорювали на нараді, що відбулася на базі Департаменту військово-технічного співробітництва Міністерства оборони України

Як повідомили неназвані джерела у військовому відомстві України, 13 листопада ц.р., під час наради, обговорювалось питання щодо витрат грошового бюджетного ресурсу ЗСУ, виділеного в рамках ДОЗ-2020.

Зокрема була обговорена можливість виділити певну частину цих коштів, що залишилися невикористаними, на турецький проект.

F511 TCG Heybeliada
Корвети класу Ada почали будувати з 2005 року. Наразі виготовлені чотири кораблі цього проекту. Головний корабель проекту - F511 TCG Heybeliada

"Тож, скоріш за усе, саме турецькому проєкту буде надане зелене світло", - відзначило джерело.

При цьому відзначається, що "За таких умов гарантовану участь у проєкті будівництва корвету зможе взяти лише державне підприємство "Науково-виробничий комплекс газотурбобудування "Зоря" - "Машпроект", що є українським розробником і виробником газових турбін для кораблів. Щодо решти українських підприємств, то можливість їх участі наразі невідома".

Мова йде про попередні плани з закупівлі турецьких корветів класу Ada, про що раніше повідомляв віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

корвет Ada
"Перший корвет може бути виготовлений за нашою участю на території Туреччини, а всі наступні вже будуть виготовлятися на українському підприємстві. Тут у нас в Україні, а не в Туреччині. Це принципова умова", - наголосив Олег Уруський під час пресконференції "Реформа оборонної та авіакосмічної промисловості України: основні орієнтири", яка пройшла відбулася 23 жовтня ц.р.

Проте, на той час, за його словами, якихось конкретних перемовин щодо цього проекту не проводилось, а була відзначна лише певна зацікавленість українських військових.

Корвет Ada
Цим проектом, з певними доробками, також дуже зацікавились у Пакистані

Турецькі корвети мають довжину близько 100 метрів та водотоннажність у 2400 тонн при максимальній швидкості до 29 вузлів. Основним озброєнням такого корабля є 8 ПКР Harpoon американського виробництва.

РК-360МЦ
Водночас (офіційно) так і не визначене фінансування проекту "Нептун" яке було заплановане на цей рік

Варто додати, що водночас, на фоні можливих витрат "залишків" на закордонні проекти (САУ Dana, турецькі корвети тощо) посилено ходять чутки про відсутність фінансування (запланованого в ДОЗ-2020) на необхідні українські проекти. Як то ракетні комплекси "Нептун" та "Вільха" або закупівлю нових транспортних літаків Ан-178.

Читайте також: В Індії успішно провели швартові випробування двох газотурбінних агрегатів від "Зоря"-"Машпроект" на головному есмінці Visakhapatnam (фото)